2 February 2023

Hanafi Hussin

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

“Maksud kemerdekaan di mata saya? Oh, itu panjang jawapannya,” kata Prof. Dr. Hanafi Hussin setelah tamatnya sesi penggambaran video terakhir dalam siri ‘Teguh Bersama’ terbitan Pejabat Komunikasi Korporat, Universiti Malaya.

“Jom kita bersembang di bawah teduhan pokok ini,” ajaknya.

“Seingat saya, semasa kanak-kanak, saya memang ingin menjadi sama ada seorang guru atau diplomat. Walaupun sekarang saya bukanlah seorang guru atau diplomat yang bertugas di luar negara, namun saya percaya sebagai seorang pensyarah universiti awam, saya telah pun berjaya melaksanakan peranan kedua-dua kerjaya ini,” kata anak jati Tronoh, Perak ini dengan penuh semangat.

“Selain melaksanakan tugas pengajaran dan pembelajaran, seorang pensyarah juga perlu melakukan penyelidikan dan penyeliaan. Kesemuanya ini adalah sebahagian daripada proses pendidikan seseorang, yang tidak hanya terhad kepada institusi sekolah semata-mata,” tambahnya lagi.

Tanpa menunggu respon daripada kami, Prof. Hanafi terus menyambung: “Sebagai pensyarah juga, ia membenarkan saya berkelana ke seluruh pelosok dunia bagi menjalankan kajian dan menambah ilmu.

Dalam bidang penyelidikan saya sendiri contohnya, saya telah pergi ke semua negara di Asia Tenggara, mendalami budaya dan adat masyarakat tempatan. Di Malaysia sendiri saya pernah ke pedalaman hutan Endau-Rompin, Johor, mendekati masyarakat Orang Asli Jakun, yang sangat mahir dengan anyaman tikar dan kelarai,” terang mantan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial ini panjang lebar.

Mungkin menyedari mata kami yang mula terkebil-kebil cuba mengikuti penerangannya, Prof. Hanafi bertanya: “Mungkin kamu tertanya-tanya di mana jawapan soalan erti kemerdekaan tadi, bukan?”

Sejurus melihat kami terangguk-angguk setuju, beliau menyambung: “Itulah tadi jawapannya.

Merdeka di mata saya ialah apabila kita semua mampu untuk memasang apa jua impian, dan pada masa yang sama, mempunyai ruang dan peluang untuk mengejar dan menggapainya. Yang membezakan setiap daripada kita hanyalah tahap usaha dan tawakal kepada Tuhan yang Maha Adil,” katanya lagi, dengan bibirnya tanpa henti menguntum senyum.

“Dan merdeka juga ialah apabila kita boleh makan makanan kegemaran kita pada bila-bila masa dan ketika,” kata Prof Hanafi secara tiba-tiba, seraya bangun dan membetulkan kain sampingnya.

“Berbaju Melayu begini terasa nak makan rendang asli Padang pula. Jom saya belanja!” ajaknya kepada kami yang bersorak kegembiraan.

Selamat menyambut Hari Malaysia ke-59 dari kami semua di Universiti Malaya.

📸 Mohd. Fadhli Yong / CCO