8 February 2023

Mohammad Anis Abdul Samad

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

“Tanjak ini bukan sekadar busana atau fesyen orang Melayu; fungsinya melangkaui pengenalan diri dan taraf status individu tersebut di dalam masyarakat,” kata En. Mohammad Anis Abdul Samad memulakan bicara, ketika ditemui di Muzium Etnografi Melayu yang terletak di Aras 1, Akademi Pengajian Melayu (APM), Universiti Malaya, baru-baru ini.

“Terdapat ratusan jenis karangan tanjak warisan, membawa simbolisme dan signifikasi yang unik dan khusus untuk si pemakai. Tanjak ‘Dendam Tak Sudah’ contohnya, hanya boleh dikenakan oleh sultan yang memerintah. Maka kerana itulah ia hanya boleh dipakai oleh Yang Dipertuan Agong, dan bukannya rakyat biasa,” tambahnya, sambil matanya melirik ke arah deretan tanjak yang sedang dipamerkan di Muzium.

Anak kelahiran Klang yang sudah bertugas sebagai kurator di UM sejak 2002 ini sememangnya amat mencintai budaya dan adat Melayu, dan sentiasa mencari ruang untuk mendalaminya bersama mereka yang lebih arif. “Saya amat bersyukur kerana melalui tugas saya inilah, saya berpeluang mempelajari asas ukiran kayu, penulisan khat, sulaman tekat, anyaman, mengarang tanjak, dan lain-lain bersama pakar dan pengamal setiap cabang seni ini,” kata ayah kepada empat cahaya mata ini seraya membetulkan tanjak ‘Sumangek Ugik’ yang dipakainya.

Kenangan yang paling tidak dapat dilupakannya sepanjang bertugas ialah apabila berpeluang menimba sedikit ilmu pengukiran kayu dari Adiguru Kraf Kayu sendiri, Abd. Muhaimin Hasbollah. Menurut En. Mohammad Anis, selain bakat dan minat, ukiran kayu yang baik terletak pada kreativiti si pengukir mengaplikasi unsur alam kepada motif ukiran yang ‘hidup dan bercerita’.

Tugasnya sebagai kurator juga turut membawanya ke pelbagai lokasi kerja lapangan, mengiringi penyelidik APM yang melakukan penyelidikan khusus mengenai masyarakat setempat. “Semasa membantu kerja penyelidikan Mantan Pengarah APM, Prof. Madya Datuk Zainal Abidin Borhan mengenai kain tenunan songket, saya berpeluang menjejakkan kaki ke Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia, tanah asal kain songket etnik Sambas,” katanya sambil menuding ke arah salah satu kain songket berwarna hijau yang dipamerkan.

Jika anda ingin berbual lebih lanjut mengenai pelbagai aspek budaya Melayu, dari fungsi keris sebagai alat pengenalan diri, sehinggalah sebab mengapa air yang disimpan di dalam labu Sayong sentiasa sejuk dan nyaman; anda bolehlah melawat En. Mohammad Anis di Muzium Etnografi, ya?

“Muzium ini sentiasa terbuka menerima pelawat dari Isnin hingga Jumaat, jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang,” kata si penggemar lempeng kelapa cicah sambal sardin ini mengakhiri temubual.

📸 Photos by Mohd. Fadhli Yong / CCO