23 June 2024

Amni buktikan aliran sains buka laluan kerjaya yang luas

Featured

Ragbi kita perlu naturalisasi

Siapa tahu, satu hari nanti mungkin pasukan Bunga Raya juga mampu membuat kejutan sebagaimana dilakukan oleh pasukan naturalisasi UAE (ranking ke-73 dunia) yang mengalahkan Korea Selatan (ranking ke-33 dunia, ke-3 Asia) dengan mata 36 berbalas 32 di ARC 2024?

For you is yours

A human being, irrespective of his or her faith, can be treated justly as long as their human needs are concerned.

Exploring our own Renaissance

The Renaissance, a period of rebirth in arts, science, and culture from 1359 to 1600, was a time when society celebrated versatility. This era saw the emergence of polymaths—individuals who excelled in multiple fields. Leonardo da Vinci, one of the most iconic figures of the Renaissance, epitomised this ideal.

Menghargai seorang bapa

Dalam institusi keluarga, bapa memainkan peranan yang penting. Ibaratnya bapa merupakan nakhoda yang mengemudi bahtera sebuah rumahtangga di samudera institusi keluarga.

Berkorbanlah, demi mendidik hati

Oleh: Prof Madya Dr Mohd Anuar Ramli Setiap tahun, umat...

Share

“Saya agak terkesan apabila terbaca data Kementerian Pendidikan Malaysia seramai 300,000 orang pelajar lepasan SPM tidak mahu melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi. Dan lebih memilukan apabila hanya 15 peratus pelajar memilih aliran sains ketika naik ke Tingkatan Empat di sekolah. Jika beginilah senarionya, mana mungkin negara kita berharap untuk menjadi negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2030?” tanya gadis ini ketika memulakan perbualan.

Amni Sahira Muhammad Azam, 25, mahasiswa tahun akhir jurusan kaunseling dari Universiti Malaya ini sememangnya lantang mengeluarkan pendapat apabila perbualan berkisar mengenai kepentingan pendidikan dan hala tuju kerjaya belia pada masa hadapan. “Sebagai bekas pelajar aliran sains, saya secara peribadi berasa kecewa kerana ramai di kalangan pelajar sekolah masih mempunyai persepsi negatif terhadap subjek-subjek seperti Fizik, Kimia, Biologi, dan Matematik yang dikatakan sukar. Walaupun saya tidak nafikan terdapatnya cabaran mengikuti subjek-subjek tersebut, namun manfaat yang boleh dinikmati pelajar setelah mengikuti subjek-subjek STEM ini melebihi segala kesukaran yang dilalui. Antara contoh yang paling jelas adalah keluasan peluang memilih bidang pengajian yang boleh kita ikuti selepas menduduki SPM, terutamanya dengan mengambil Matematik. Saya sendiri contohnya, amat bersyukur kerana mampu mengikuti pengajian jurusan saya di peringkat diploma dan ijazah dengan lancar, hasil pendidikan di dalam aliran sains di sekolah dahulu,” katanya yang mesra dipanggil Amni.

Anak kelahiran Alor Setar, Kedah menjadikan guru kaunselingnya di SM Sains Pokok Sena, Kedah sebagai suri teladan yang membuka matanya terhadap potensi kerjaya di dalam bidang kaunseling. “Melalui beliaulah saya mula mengintai peluang dan meneroka sebuah cita-cita baru sebagai seorang kaunselor. Ditambah dengan naluri ingin tahu yang tinggi, selain sentiasa inginkan cabaran di dalam hidup, saya mula teruja dengan bidang ini. Saya juga bersyukur hasrat ke bidang kaunseling ini turut disokong penuh oleh ibu dan bapa. Tambahan pula, saya difahamkan bidang kerjaya ini sangat fleksibel dan membenarkan saya bertugas sebagai seorang kaunselor berdaftar di pelbagai jenis industri kelak,” tambah anak sulung dari tiga orang adik-beradik ini.

Selain sifat semulajadinya yang sentiasa mencari ruang untuk mencabar diri sendiri, Amni turut mempamerkan sifat kepimpinannya pada setiap peluang yang ada, baik di bangku sekolah mahu pun di universiti. Penggemar laksa utara dan nasi kandar ini pernah menyertai program pertukaran pelajar antarabangsa di Universitas Serambi Mekah dan Universitas Airlangga, Indonesia. Beliau juga aktif dalam persatuan pelajar di peringkat fakulti dan universiti, dengan bergiat aktif dalam Persatuan Mahasiswa Kedah (PERMADAH), Persatuan Kaunseling Universiti Malaya (PERKUM), dan Sekretariat Sukarelawan Universiti Malaya (SEKRUM).

“Sebagaimana mahasiswa lain, saya juga tidak ingin melepaskan peluang untuk menimba sebanyak mungkin pengalaman demi menggilap potensi diri sebelum bergelar graduan kelak, dengan menyertai sebanyak mungkin program dan platform yang ada di kampus. Namun pelajaran tetap menjadi keutamaan, dan alhamdulillah saya masih mengekalkan prestasi yang baik dan dibuktikan dengan menjadi penerima Anugerah Dekan pada setiap semester pengajian,” kata Amni sambil tersenyum.

Tambahnya, pengalaman paling manis ialah apabila berpeluang berkongsi dapatan kajiannya berkaitan personaliti dan efikasi kendiri di sebuah persidangan antarabangsa di Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang, Indonesia. “Mungkin untuk sesetengah mahasiswa tidak merasakan keperluan untuk menjadi seorang pembentang di persidangan antarabangsa sebegini, namun untuk saya ia adalah sebuah peluang yang tidak seharusnya dipersiakan, terutamanya dalam membina jaringan sosial. Tambahan pula saya sememangnya meminati bidang pengucapan awam dan pengacaraan, jadi peluang untuk bercakap di hadapan orang ramai adalah sesuatu yang amat saya nanti-nantikan,” katanya.

Maka tidak hairanlah apabila diberi peluang untuk berkongsi pendapatnya mengenai karakter narsistik di dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia terbitan RTM baru-baru ini bersama rakan karibnya, beliau terus bersetuju. “Bukan mudah peluang sebegini didapati untuk seorang mahasiswa seperti saya berkongsi pendapat di sebuah platform media massa yang ditonton oleh khalayak dari seluruh negara. Tambahan pula topik yang diberi merupakan sesuatu yang dekat dengan hati saya sebagai seorang bakal kaunselor berdaftar kelak,” katanya yang bakal menamatkan pengajiannya di UM pada bulan Julai kelak.

Menariknya, sosok yang kelihatan mempunyai sifat kepimpinan yang tinggi berserta minatnya di dalam akademik dan aktiviti luar dewan kuliah, rupanya turut mempunyai sisi seni yang halus. “Walaupun tidak mahir melukis, namun saya sedang berjinak-jinak dalam menghasilkan ‘coffee art’. Minat ini timbul apabila saya bekerja separuh masa di kafe yang menghidangkan minuman kopi yang pelbagai jenis. ‘Coffee art’ ini walaupun kelihatan ringkas, namun memerlukan ketekunan dan fokus yang tinggi ketika menghasilkannya. Buat masa ini saya sudah mampu menghasilkan beberapa bentuk bunga untuk hidangan cafe latte,” kata Amni lagi.

Berbalik semula kepada isu pelajar sekolah yang ‘menggeruni’ aliran sains, dan keengganan majoriti daripada mereka untuk menyambung pengajian pasca SPM, Amni berpesan supaya kita merenung kata-kata dari Imam Syafie: “Jika kamu tidak sanggup menahan lelahnya belajar, maka kamu harus sanggup menahan peritnya kebodohan”.

“Saya percaya setiap daripada kita dijadikan Tuhan untuk berperanan membantu masyarakat dalam apa juga ruang dan peluang yang ada, berpandukan kemahiran yang dikurniakan. Dan saya pasti peluang mendapatkan kemahiran yang bersesuaian itu adalah dengan jalan menimba ilmu setinggi mungkin. Dan laluan ini akan terbuka lebih luas, dengan pilihan yang pelbagai, jika kita mempunyai latar belakang pendidikan STEM di peringkat sekolah,” pesan Amni dengan penuh yakin mengakhiri perbualan.