5 February 2023

Awasi bayang digital kita

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Oleh: Prof. Madya Dr. Adelina Asmawi

Semalam rakyat dikejutkan dengan berita samun wang bantuan awal persekolahan di Selangor. Kemudian viral gambar-gambar guru dan murid di media sosial dengan wang setebal kamus di tunjukkan di atas meja, di kereta dan merata tempat lagi, dengan pelbagai hashtag mengundang tanda tanya apa sebenarnya tujuan lemparan kemaskini di media tersebut.

Literasi media sosial adalah pengenalan, penerapan dan penggunaan secara produktif sesuatu teknologi media sosial dalam sesuatu ketetapan. Ia melibatkan hubungkait dalam literasi media sosial bagi perhatian, penyertaan, kerjasama, kesedaran rangkaian dan penggunaan kritikal.

Apabila sesuatu perkara dikemaskini dan dikongsi di ruang media sosial tanpa memikirkan kesan, kesedaran bahawa perkara itu berangkai di alam maya dan tanpa kerjasama oleh semua pihak dalam melindungi perkara tersebut, terjadilah salahguna dan cabaran keselamatan siber yang kini berleluasa dalam kalangan rakyat Malaysia.

Gambar-gambar anak kecil dan murid yang dikongsi tanpa kebenaran ibubapa juga secara am telah menjadi lumrah alam maya bagi rakyat Malaysia tanpa ada rasa tanggungjwab sosial yang jelas dan ini amat membimbangkan kerana seperti yang tekah dinyatakan tadi, apa saja yang dikemaskini dan dikongsi di ruang media sosial adalah berangkai, menarik perhatian ramai, dan boleh melibatkan tindakan diambil oleh pihak tidak bertanggungjawab walaupun tujuan asal perkongsian mungkin adalah murni. Contohnya #kerajaanperpaduan dan sebagainya.

Berbalik kepada kes samun wang bantuan awal persekolahan, apabila ramai mula mengemaskini media sosial dengan wang setebal 10 inci ini pada suatu masa dan hari yang sama, penyamun secara langsung diberi maklumat secara percuma bahawa terdapat jumlah besar wang yang sedang digerakkan dari bank ke sekolah atau ke temat-tempat lain. Mereka mungkin memerhatikan di bank-bank berkenaan ataupun mengikut pihak tertentu dari sekolah. Amat mudah untuk menyamun apabila nama sekolah tertera di media sosial dan juga apabila ada pihak sekolah yang berhenti sekejap untuk minum dan sebagainya berdekatan kawasan sekolah.

Ingin ditekankan bahawa literasi media sosial ini perlu diterapkan dalam masyarakat bukan hanya bagi kes wang bantuan persekolahan tersebut tetapi bagi semua rakyat Malaysia dalam kehidupan seharian. Hormatilah hak perlindungan maklumat privasi individu secara khasnya dan dekati prinsip akses terbuka dan undang-undang pengendalian maklumat secara amnya supaya kita celik dalam penggunaan media sosial dan tidak mudah tersalah guna platfom tersebut.

Ingat bahawa ada yang memerhati dan ada yang berniat jahat meskipun apa yang dikongsi tidak berbaur negatif. Jagalah penggunaan sebaik mungkin. Apa yang dikemaskini akan meninggalkan jejak kaki digital atau bayang-bayang digital yang boleh menghantui kehidupan seharian di masa hadapan.

Penulis merupakan Ketua, Jabatan Pendidikan Bahasa dan Literasi, Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya, dan boleh dihubungi di adelina@um.edu.my