8 February 2023

Hazreen Abdul Majid

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Kadar vaksinasi Malaysia dicatatkan sebagai yang tertinggi di dunia bermula pada bulan Jun 2021 tempohari. Hasilnya peratusan penduduk negara yang menerima dos lengkap telah menghampiri 80 peratus pada hari ini.

Usaha ini antara lainnya dibantu oleh PPUM @ummc_kl @unimalaya yang membantu melancarkan proses vaksinasi golongan rentan dan B40 di PPR dan perkampungan orang asli. Sehingga kini, mereka telah membantu hampir 1,000 penduduk di komuniti terpinggir ini untuk menyempurnakan proses vaksinasi, dari masalah pendaftaran, pengangkutan, sehinggalah ke penerimaan suntikan.

Baca liputan media mengenai program ini:
https://codeblue.galencentre.org/2021/08/17/collaboration-key-to-vaccinating-vulnerable-orang-asli-hazreen-abdul-majid/

Dapatkan maklumat lanjut mengenai program outreach ini dari Prof. Madya Dr. Hazreen Abdul Majid @hazreenmajid di Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya (hazreen@um.edu.my)