15 April 2024

Hazreen Abdul Majid

Featured

Malaysia yang bagaimana akan kita tinggalkan kepada mereka?

Barangkali timbul persoalan pada benak sesetengah insan, cukup Muslimkah kita ini apabila mampu menunjukkan kemarahan dalam setiap isu yang berkaitan dengan agama sendiri?

Is it not a trial for us too?

Yet, our brothers and sisters in Palestine, the esteemed land of the prophets and the Night of Ascension of Prophet Muhammad to the heavens, as described in the Quran: “Glory be to the One Who took His servant Muhammad by night from the Sacred Mosque to the Farthest Mosque whose surroundings We have blessed, so that We may show him some of Our signs” (Surah al-Isra, 17: 1), deserve our solidarity.

15 tip berhari raya penuh adab dan etika

Tarikh 1 Syawal disambut setiap tahun dengan penuh meriah demi meraikan kemenangan umat Islam seluruh dunia. Hari Raya Aidilfitri merupakan sambutan meraikan kemenangan dalam melawan musuh nombor satu – hawa nafsu. Jihad melawan nafsu ini dibantu dengan senjata-senjata ibadat yang hebat, terutamanya puasa – dengan menahan diri dari lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkannya dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari selama kurang lebih 30 hari.

Berilah kepada mereka yang benar-benar berhak

Bulan Ramadan menjanjikan pahala yang berlipatganda kepada umat Islam tanpa mengira sama ada ia adalah amalan yang wajib atau sunat. Umumnya terdapat pelbagai amalan sunat yang digalakkan ketika bulan Ramadan seperti membaca al-Quran, berzikir, solat sunat, bersedekah dan pelbagai amalan kebajikan lain.

Jadikan Ramadan refleksi perpaduan masyarakat majmuk Madinah

Kedatangan bulan Ramadan sememangnya dinantikan oleh umat Islam saban tahun lantaran begitu banyak keistimewaan dan kemuliaan yang dijanjikan bersamanya. Namun, tidak semua dari kita berkesempatan bertemu dengan Ramadan seterusnya. Barangkali tahun ini adalah peluang terakhir untuk kita nikmati keindahan bulan Ramadan. Justeru, sebagai umat Islam kita mestilah memanfaatkan sebaik mungkin bulan Ramadan dengan memperbanyakkan dan menggandakan amalan kebaikan.

Share

Kadar vaksinasi Malaysia dicatatkan sebagai yang tertinggi di dunia bermula pada bulan Jun 2021 tempohari. Hasilnya peratusan penduduk negara yang menerima dos lengkap telah menghampiri 80 peratus pada hari ini.

Usaha ini antara lainnya dibantu oleh PPUM @ummc_kl @unimalaya yang membantu melancarkan proses vaksinasi golongan rentan dan B40 di PPR dan perkampungan orang asli. Sehingga kini, mereka telah membantu hampir 1,000 penduduk di komuniti terpinggir ini untuk menyempurnakan proses vaksinasi, dari masalah pendaftaran, pengangkutan, sehinggalah ke penerimaan suntikan.

Baca liputan media mengenai program ini:
https://codeblue.galencentre.org/2021/08/17/collaboration-key-to-vaccinating-vulnerable-orang-asli-hazreen-abdul-majid/

Dapatkan maklumat lanjut mengenai program outreach ini dari Prof. Madya Dr. Hazreen Abdul Majid @hazreenmajid di Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya (hazreen@um.edu.my)