5 February 2023

Ada ubat pesakit kanser mati pucuk

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Bukan semua lelaki yang menjalani rawatan kanser berpotensi menghadapi masalah berkaitan kesihatan seksual. (Dan) Kebanyakan masalah kesihatan seksual yang dihadapi oleh lelaki yang menjalani rawatan kanser adalah bersifat sementara, dan akan beransur pulih selepas rawatan

Prof. Madya Dr. Nirmala Bhoo-Pathy

Artikel tulisan Nor Ain Aqilah Hisham, Muhammad Aisar Aznal, dan Prof. Madya Dr. Nirmala Bhoo-Pathy dari Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya bersempena #Movember yang dikongsi dengan media massa telah diterbitkan Utusan Malaysia hari ini.

Baca artikel penuh di https://www.utusan.com.my/rencana/forum/2021/11/ada-ubat-pesakit-kanser-mati-pucuk/