1 April 2023

Firdaus dan Mat Nazri

Featured

Asmawati Muhamad

“Namun tahukah kita bahawa Rasulullah SAW sendiri sudah pun bercakap mengenai perkara ini sewaktu zaman Baginda? Misalnya, berkait dengan SDG ke-6, Air Bersih dan Sanitasi, ada sepotong hadis yang menceritakan bagaimana Baginda menegur seorang sahabat supaya tidak membazirkan air ketika berwuduk [1].

Jaminan kemampanan ekonomi negara menerusi Wakaf Madani

Institusi wakaf dilihat terus relevan dari semasa ke semasa di negara kita. Bermula dengan kesedaran berwakaf masyarakat di zaman silam, kini wakaf telah berada di hati kita semua.

Tidak salah berbelanja tapi…

Mendapat kurniaan berpuasa Ramadan adalah satu nikmat yang wajib disyukuri. Bulan yang dimuliakan dengan lailatulqadr dan bulan Al-Quran ini perlu dihayati dengan akhlak dan adab yang mulia bagi menjemput keberkatan dan kerahmatan Allah.

Izzati dan Hayati

Kami ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam. Semoga amal ibadat kita ini diterima oleh Allah SWT, dan setiap hajat dikabulkanNya. Kami juga mendoakan semoga setiap daripada kita dapat menjadi insan yang lebih baik dan mampu membawa perubahan kepada diri, keluarga, masyarakat, dan negara.

Ramadan dan keberkatan rezeki

Oleh: Dr. Nor Hazrul Mohd. Salleh Mencari rezeki adalah menjadi...

Share

Sedang kami asyik mengambil gambar-gambar suasana di dalam dewan peperiksaan petang itu, tiba-tiba bahu jurugambar kami dicuit.

“Abang tak boleh ambil gambar di sini,” kata Muhamad Firdaus Roslan, 39, dengan nada yang tegas dan renungan yang tajam.

“Tapi, tapi,” tergagap-gagap jawapan yang keluar dari mulut jurugambar kami, sejurus melihat tubuh sasa Mat Nazri Mat Nasir, 48, yang turut berdiri di sebelah Firdaus. Kedua-dua mereka memakai vest hijau bertulis ‘Pembantu Peperiksaan’.

Bergegas kami berjalan menuju pintu keluar Dewan 3, sejurus Firdaus membuat isyarat tangan untuk keluar bersamanya.

Sampai sahaja di ruang legar dewan, kedua-dua Firdaus dan Mat Nazri mula ketawa berdekah-dekah, seolah-olah mentertawakan kami.

Kami kehairanan dan melihat sesama sendiri, kebingungan.

“Janganlah serius sangat, bang. Kerja kat universiti terbaik negara ni kita kena ‘chill’ dan sentiasa sokong satu sama lain. Contohnya bila UM bagi peluang staf untuk jadi Pembantu Peperiksaan buat kali pertama semester ini, kami berdua dari Fakulti Kejuruteraan terus letakkan nama tanpa fikir panjang,” terang Mat Nazri setelah akhirnya berhenti ketawa.

Sambil mengangguk, Firdaus menambah: “Kita sama-sama-sama bantu lancarkan musim peperiksaan pelajar-pelajar kita. Betul tak?” tanya anak jati Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur ini kepada rakan karibnya.

“Betullah tu. Maafkan kami kalau terlebih gurau tadi, ya bang? Tentulah boleh ambil gambar di dalam dewan tadi, asalkan tak mengganggu fokus mereka menjawab soalan,” kata Mat Nazri sambil tersenyum.

Kepada semua mahasiswa Universiti Malaya yang sudah menamatkan peperiksaan semester 1, 2022/2023:

Selamat bercuti dan see you soon in Semester 2!

📸 Gambar oleh Latimin Keman untuk CCC (2023).