1 April 2023

Menebus peluang yang hilang

Featured

Asmawati Muhamad

“Namun tahukah kita bahawa Rasulullah SAW sendiri sudah pun bercakap mengenai perkara ini sewaktu zaman Baginda? Misalnya, berkait dengan SDG ke-6, Air Bersih dan Sanitasi, ada sepotong hadis yang menceritakan bagaimana Baginda menegur seorang sahabat supaya tidak membazirkan air ketika berwuduk [1].

Jaminan kemampanan ekonomi negara menerusi Wakaf Madani

Institusi wakaf dilihat terus relevan dari semasa ke semasa di negara kita. Bermula dengan kesedaran berwakaf masyarakat di zaman silam, kini wakaf telah berada di hati kita semua.

Tidak salah berbelanja tapi…

Mendapat kurniaan berpuasa Ramadan adalah satu nikmat yang wajib disyukuri. Bulan yang dimuliakan dengan lailatulqadr dan bulan Al-Quran ini perlu dihayati dengan akhlak dan adab yang mulia bagi menjemput keberkatan dan kerahmatan Allah.

Izzati dan Hayati

Kami ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam. Semoga amal ibadat kita ini diterima oleh Allah SWT, dan setiap hajat dikabulkanNya. Kami juga mendoakan semoga setiap daripada kita dapat menjadi insan yang lebih baik dan mampu membawa perubahan kepada diri, keluarga, masyarakat, dan negara.

Ramadan dan keberkatan rezeki

Oleh: Dr. Nor Hazrul Mohd. Salleh Mencari rezeki adalah menjadi...

Share

Oleh: Prof. Madya Dr. Shahrul Mizan Ismail

Hakikatnya pembelajaran bukan hanya berlaku di sekolah atau universiti. Ia adalah proses berkekalan sepanjang hayat, di mana seseorang itu boleh mengembangkan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan mereka pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Ia mungkin berlaku dalam bentuk formal, seperti mengikuti kursus atau menghadiri seminar, atau tidak formal, seperti membaca buku atau mendengar podcast.

Pembelajaran sepanjang hayat sebenarnya boleh meningkatkan pengetahuan dan kemahiran seseorang, sekaligus membolehkan mereka menjadi lebih produktif dan berjaya dalam bidang pilihan masing-masing. Selain daripada pemahaman yang lebih baik tentang masyarakat dan kehidupan, ia turut membolehkan seseorang untuk membuat keputusan yang lebih bernas, selain turut membuka peluang pertumbuhan dan pembangunan intelek dalam meneroka minat baharu.

Pembelajaran sepanjang hayat boleh berlaku dalam pelbagai cara. Orang ramai boleh mengikuti kelas di kolej komuniti, mengambil bahagian dalam kursus dalam talian, atau menghadiri seminar dan bengkel. Mereka juga boleh membaca buku, menonton dokumentari atau mendengar podcast untuk mengetahui lebih lanjut tentang topik tertentu. Terdapat juga banyak sumber percuma yang tersedia, seperti laman web, blog dan video YouTube.

Pendidikan untuk orang dewasa adalah komponen penting dalam pembelajaran sepanjang hayat. Ia boleh membantu mereka untuk mengikuti perkembangan teknologi dan aliran baharu, serta kekal aktif secara fizikal dan mental. Ia juga boleh memberi mereka akses kepada pengalaman dan aktiviti moden, disamping membantu memastikan mereka sentiasa terlibat dan berhubung dengan komuniti masing-masing.

Pembelajaran sepanjang hayat juga memerlukan kemahiran tertentu. Ini termasuk keupayaan untuk berfikir secara kritis, menyelesaikan masalah, dan membuat keputusan. Ia juga melibatkan kemahiran komunikasi yang baik, berfikiran terbuka, dan keupayaan untuk belajar daripada kesilapan. Seseorang juga mesti mempunyai motivasi untuk belajar dan kesanggupan untuk mengambil risiko.

Menebus semula peluang menuntut ilmu, yang hilang, dengan mengikuti pembelajaran sepanjang hayat adalah sesuatu yang sangat positif. Sama ada anda ingin mempelajari kemahiran baharu, meneruskan kerjaya baharu atau hanya meneroka minat sendiri yang sudah lama tersimpan jauh disudut hati, pembelajaran sepanjang hayat boleh membuka pintu kepada pengalaman dan bakat yang baharu. Ia juga boleh membantu merapatkan jurang antara generasi, menyediakan cara untuk orang dewasa yang lebih tua untuk terus berhubung dan terlibat dengan komuniti masing-masing.


Penulis merupakan Pengarah, Pusat Pendidikan Berterusan Universiti Malaya.