8 February 2023

Firdaus Hariri

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Prof. Madya Dr. Firdaus Hariri @firdaus_hariri kini merupakan Timbalan Dekan Penyelidikan, Fakulti Pergigian @unimalaya

Individu istimewa dengan pelbagai bakat ini merupakan pemain gitar, pelayar, penulis buku, pengasas barangan produk kulit @fid.harry, pensyarah, penyelidik, doktor gigi, pakar bedah maksilofasial dan kini sedang melanjutkan pelajarannya di peringkat sarjana (setelah mempunyai sarjana kepakaran pembedahan MDS dan ijazah MBBS dan BDS!).

Apabila ditanya apakah yang mendorongnya untuk melakukan semua yang dilakukannya, mantan Pengetua @astar_um dan pemain gitar terbaik @fesenium semasa mewakili @kk5um satu ketika dulu berkata dia hanya ingin “berasa gembira, mencetus idea, dan menginspirasi semua orang di sekelilingnya”.

📷 Firdaus Hariri