5 February 2023

Kesan status halal guna DNA

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan taโ€™aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Letโ€™s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

๐Ÿ› Sekumpulan penyelidik @unimalaya sedang bangunkan peranti mengesan status halal ๐Ÿ” menggunakan teknologi nano berasaskan templat DNA.

Inovasi ini bakal memudahkan proses pemantauan rantaian bekalan produk halal ๐Ÿ di seluruh dunia. ๐Ÿฃ๐Ÿฑ๐Ÿฉ๐Ÿน

Maklumat lanjut mengenai penyelidikan yang menerima geran IIRG ini boleh didapati melalui Dr. Salmah Karman di salmah_karman@um.edu.my

๐Ÿ“ท Graphics by Lumen5.com | Music “We Are One” by Vexento | Burger photo by Ilya Mashkov on Unsplash