21 July 2024

Menyantuni rohani gelandangan ibu kota

Featured

Bringing back their smiles

O.L.D.I.E is more than just a health project—it’s a movement towards a better quality of life for our aging population.

Menyelami intipati budaya Temuan di Ulu Chemong

Program ini berjaya memberi pendedahan dan pemahaman yang mendalam tentang budaya dan gaya hidup orang asli Temuan dalam kalangan mahasiswa UM.

Bursa leading the way

The Zakat Index is a market capitalization-weighted index that tracks the performance of the largest 200 companies on the Main Market of Bursa Malaysia.

The ice cream of life

I challenge all of us to be more like ice cream. Let’s store our energy wisely, stay true to our unique ‘flavour’, and when called upon, let’s give it our all – whether it’s a small scoop or a whole tub of effort.

Awas, ia membunuhmu

Fikirkan terlebih dahulu sebelum mula bicara atau bertingkah laku dan jangan jadikan perbuatan buli ini sebagai satu norma kepada masyarakat hari ini

Share

Sejarah gelandangan di Malaysia telah pun bermula sejak zaman kolonial British dahulu lagi, dan menjadi semakin ketara selepas kemerdekaan. Berdasarkan statistik terkini Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), jumlah gelandangan di seluruh negara dalam tempoh lima tahun terakhir ini berada dalam keadaan yang membimbangkan. Bandaraya Kuala Lumpur mencatatkan jumlah gelandangan tertinggi, iaitu melebihi 1,000 orang.

Golongan ini biasanya bertumpu di kawasan tengah ibu kota. Kebanyakan mereka juga ditimpa pelbagai masalah termasuklah kemiskinan, pengangguran, ketagihan dadah, kesihatan mental, dan hubungan keluarga yang terputus. Golongan gelandangan juga sering menghadapi cabaran dalam mendapatkan keperluan asas seperti makanan, pakaian, dan perlindungan.

Pelbagai pihak sedang dan telah berusaha membantu menangani masalah gelandangan ini. Pihak JKM dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) contohnya, seringkali menjalankan rondaan dan operasi untuk membantu golongan gelandangan. Malah, banyak juga badan-badan bukan kerajaan (NGO) turut berusaha menghulurkan bantuan terutama bekalan makanan dan pakaian, dari semasa ke semasa.

Menyedari hakikat bahawa pelajar universiti juga berperanan dalam menyantuni golongan ini, sebuah program mendekati gelandangan anjuran mahasiswa Universiti Malaya (UM) telah dijalankan baru-baru ini di kawasan Chow Kit, Kuala Lumpur. Program yang dinamai ‘Sentuhan Kasih’ ini dianjurkan oleh Kelab Musolla, Kolej Kediaman Pertama (ASTAR) UM dengan kerjasama MyHeal, sebuah organisasi sukarelawan yang aktif memberikan bantuan kepada gelandangan. Seramai lebih 30 orang mahasiswa UM dari pelbagai bidang pengajian dan 20 orang sukarelawan MyHeal telah mengambil bahagian.

Pelbagai pengisian aktiviti telah diadakan bagi memberi ruang kepada sukarelawan mendekati hampir 100 orang gelandangan yang mengambil bahagian. Aktiviti utama program yang diadakan pada sebelah malam ini adalah makan malam beramai-ramai, dan sesi perkongsian rohani yang disampaikan oleh Dr. Abdul Aziz Rekan, Pensyarah Kanan di Akademi Pengajian Islam UM. Selain itu, terdapat juga aktiviti ‘Street Dakwah’ yang dikelolakan oleh pendakwah bebas Ustaz Darwis, dan aktiviti ‘Santai Sekejap’ oleh pihak MyHeal bagi menghiburkan kanak-kanak yang turut hadir.

Menurut Muhammad Farid Izzuddin, pelajar tahun kedua jurusan farmasi yang juga merupakan pengarah program, penganjuran program sebegini bukan hanya menghasilkan manfaat kepada sebelah pihak sahaja, malah secara tidak langsung turut mencipta peluang bagi mahasiswa untuk menambah pengalaman dalam mendekati segmen masyarakat yang terpinggir ini.

“Melalui program ini, sukarelawan berpeluang mendekati golongan gelandangan ini dengan mendengar luahan kisah dan masalah sekelompok manusia yang turut menghuni ibu kota namun jarang ditemui, untuk dijadikan pengajaran dan pedoman hidup. Secara tidak langsung, ini dapat memupuk rasa empati, sikap ihsan, dan memupuk keikhlasan niat dalam melakukan sesuatu perkara.”

“Saya akui walaupun bergelar mahasiswa di Kuala Lumpur, namun saya dan rakan-rakan sebenarnya tidak pernah berpeluang untuk mendekati golongan ini. Saya bersyukur melalui program ini, kami berpeluang menyantuni mereka yang selama ini hanya diketahui melalui paparan maklumat di media,” katanya lagi.

Uniknya, program sebegini sebenarnya mampu melatih mahasiswa untuk mempraktikkan secara langsung apa yang dituntut sebagai seorang Islam. “Dalam hal ini, mereka dilatih untuk menunaikan tanggungjawab dalam membantu sesama Muslim, sebagaimana firman Allah SWT dalam surah al-Zalzalah ayat ke-7 (yang bermaksud): Barangsiapa mengerjakan kebaikan walau seberat zarah sekali pun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya,” kata Dr. Abdul Aziz lagi.

Melihat respon para sukarelawan di penghujung program, jelas menunjukkan objektif program ini telah tercapai. “Saya percaya program ini telah berjaya meyakinkan mahasiswa bahawa proses pembelajaran di universiti itu tidak hanya terhad di dewan kuliah semata-mata. Jika mereka berusaha untuk keluar dari kepompong masing-masing, dan mula memahami realiti kehidupan sebenar ibu kota Kuala Lumpur, di situ juga terletaknya satu lagi sumber pembelajaran untuk mereka,” kata Muhammad Farid.

“Saya sebenarnya kagum dengan komitmen yang ditunjukkan oleh kesemua sukarelawan dalam menjayakan program ini. Diharapkan kejayaan penganjuran program ‘Sentuhan Kasih’ ini bukan sahaja mengajar mereka erti bersyukur yang sebenar, malah turut menyuntik semangat untuk mengusahakan yang terbaik dalam setiap apa yang dilakukan, terutamanya dalam mengejar impian mereka bergelar graduan yang holistik dan serba boleh,” kata Dr. Abdul Aziz ketika ditemui di penghujung program.


Maklumat lanjut mengenai program ‘Sentuhan Kasih’ ini boleh didapati melalui Dr Abdul Aziz Rekan di abdazizrkn@um.edu.my