5 February 2023

Mohd. Nazri Abd. Rahman

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

“Kerjaya impian saya? Tentunya sebagai ahli akademik, kerana menerusinya saya mampu meneroka dan menyelidik pelbagai penjuru ilmu dan mengangkatnya sebagai inovasi bagi kesinambungan generasi masa depan dalam acuan mereka sendiri.”

Dr. Mohd. Nazri Abd. Rahman ialah Ketua, Jabatan Psikologi Pendidikan dan Kaunseling, Fakulti Pendidikan @education_um @unimalaya

Bekas guru yang pernah berkhidmat selama 15 tahun di Sabah ini aktif melaksanakan program kemasyarakatan bersama murid-murid prasekolah 🧒 di pedalaman.

Hubungi beliau di ✉️ mohdnazri_ar@um.edu.my jika ingin mendengar lebih banyak kisah mendidik anak bangsa bersama secawan kopi kampung panas ☕

Hari Akademia Malaysia merupakan sambutan tahunan yang dimulakan pada tahun 2019, diisytiharkan pada 5 Oktober oleh Menteri Pendidikan ketika itu, Dr. Maszlee Malik @maszlee. Sambutan ini diadakan bagi menghargai jasa dan sumbangan para pensyarah, sebagai sebahagian dari tonggak utama institusi pendidikan negara.

📷 Koleksi peribadi Mohd. Nazri Abd. Rahman

Previous article
Next article