2 February 2023

Ahmad Shaharudin Mohamad Mokhtar

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

“Kalau tanya saya, perasaan paling ‘merdeka’ sekali ialah bila makan bubur kacang durian. Makan pula di serambi, sambil melihat kanak-kanak bermain, berlari di sekeliling rumah,” kata En. Ahmad Shaharudin Mohamad Mokhtar, ketika berbual seusai sesi rakaman videonya baru-baru ini.

Anak kelahiran Chemor, Perak yang kini bertugas sebagai Pembantu Tadbir di Pusat Jalinan Masyarakat UM (UMCares) ini begitu teruja apabila dipilih bagi menjayakan penggambaran siri video ‘Teguh Bersama’ oleh Pejabat Komunikasi Korporat UM. “Terima kasih CCO kerana usaha yang tidak henti-henti mengetengahkan warga UM di media. Kalau bukan kita yang bangga dengan apa yang kita ada, siapa lagi?” tanya pengurus pasukan bowling UM ini dengan penuh semangat.

Walaupun penggambaran sudah tamat, mulutnya masih kumat-kamit menyanyikan bait lirik ‘Inilah Barisan Kita’, sambil jarinya berayun mengikut rentak lagu. Jom kita contohi semangat kemerdekaan Encik Mad, sempena bulan kemerdekaan ini!

Jangan lupa untuk menonton videonya di sini:

Merdeka!

📸 Mohd. Fadhli Yong / CCO