15 April 2024

Ahmad Shaharudin Mohamad Mokhtar

Featured

Malaysia yang bagaimana akan kita tinggalkan kepada mereka?

Barangkali timbul persoalan pada benak sesetengah insan, cukup Muslimkah kita ini apabila mampu menunjukkan kemarahan dalam setiap isu yang berkaitan dengan agama sendiri?

Is it not a trial for us too?

Yet, our brothers and sisters in Palestine, the esteemed land of the prophets and the Night of Ascension of Prophet Muhammad to the heavens, as described in the Quran: “Glory be to the One Who took His servant Muhammad by night from the Sacred Mosque to the Farthest Mosque whose surroundings We have blessed, so that We may show him some of Our signs” (Surah al-Isra, 17: 1), deserve our solidarity.

15 tip berhari raya penuh adab dan etika

Tarikh 1 Syawal disambut setiap tahun dengan penuh meriah demi meraikan kemenangan umat Islam seluruh dunia. Hari Raya Aidilfitri merupakan sambutan meraikan kemenangan dalam melawan musuh nombor satu – hawa nafsu. Jihad melawan nafsu ini dibantu dengan senjata-senjata ibadat yang hebat, terutamanya puasa – dengan menahan diri dari lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkannya dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari selama kurang lebih 30 hari.

Berilah kepada mereka yang benar-benar berhak

Bulan Ramadan menjanjikan pahala yang berlipatganda kepada umat Islam tanpa mengira sama ada ia adalah amalan yang wajib atau sunat. Umumnya terdapat pelbagai amalan sunat yang digalakkan ketika bulan Ramadan seperti membaca al-Quran, berzikir, solat sunat, bersedekah dan pelbagai amalan kebajikan lain.

Jadikan Ramadan refleksi perpaduan masyarakat majmuk Madinah

Kedatangan bulan Ramadan sememangnya dinantikan oleh umat Islam saban tahun lantaran begitu banyak keistimewaan dan kemuliaan yang dijanjikan bersamanya. Namun, tidak semua dari kita berkesempatan bertemu dengan Ramadan seterusnya. Barangkali tahun ini adalah peluang terakhir untuk kita nikmati keindahan bulan Ramadan. Justeru, sebagai umat Islam kita mestilah memanfaatkan sebaik mungkin bulan Ramadan dengan memperbanyakkan dan menggandakan amalan kebaikan.

Share

“Kalau tanya saya, perasaan paling ‘merdeka’ sekali ialah bila makan bubur kacang durian. Makan pula di serambi, sambil melihat kanak-kanak bermain, berlari di sekeliling rumah,” kata En. Ahmad Shaharudin Mohamad Mokhtar, ketika berbual seusai sesi rakaman videonya baru-baru ini.

Anak kelahiran Chemor, Perak yang kini bertugas sebagai Pembantu Tadbir di Pusat Jalinan Masyarakat UM (UMCares) ini begitu teruja apabila dipilih bagi menjayakan penggambaran siri video ‘Teguh Bersama’ oleh Pejabat Komunikasi Korporat UM. “Terima kasih CCO kerana usaha yang tidak henti-henti mengetengahkan warga UM di media. Kalau bukan kita yang bangga dengan apa yang kita ada, siapa lagi?” tanya pengurus pasukan bowling UM ini dengan penuh semangat.

Walaupun penggambaran sudah tamat, mulutnya masih kumat-kamit menyanyikan bait lirik ‘Inilah Barisan Kita’, sambil jarinya berayun mengikut rentak lagu. Jom kita contohi semangat kemerdekaan Encik Mad, sempena bulan kemerdekaan ini!

Jangan lupa untuk menonton videonya di sini:

Merdeka!

📸 Mohd. Fadhli Yong / CCO