15 June 2024

Integriti kepimpinan Rasulullah SAW dalam lembaran sejarah Islam

Featured

Kurang bersyukurkah mereka?

Tugas kita sebagai manusia hanyalah terus berusaha untuk mencapai sesuatu matlamat tanpa perlu terlalu memikirkan hasil akhirnya. Apabila kita terlalu memikirkan hasil akhir sesuatu perkara berkemungkinan akan menjadi penghalang untuk mencapai sesuatu.

The kind blood

It's easy to promise ourselves that we will give when we have more – more money, more time, more energy. But in reality, if giving is not part of our habit, it becomes increasingly difficult to do, no matter how much we have. By making giving a personal habit, we ensure that generosity becomes a natural part of our life.

Berganding bahu capai kampus neutral karbon menjelang 2030

Seramai 50 orang pelajar ijazah sarjana muda Universiti Malaya (UM) terdiri daripada pelbagai latar belakang pengajian telah terpilih dalam program khas dalam membantu mengenal pasti dan menyelesaikan masalah berkaitan kelestarian di kampus. Ini merupakan sebahagian daripada projek tahun akhir yang wajib dilaksanakan oleh mereka.

Our body’s mirror

Your mouth is a fine mirror to your body’s health. It has been reported that, about 90% of all systemic diseases have oral manifestations such as mouth ulcers, blisters, polyps, swollen gums, and other gum issues.

Addressing economic challenges of an ageing Malaysian population

The implementation of various strategies, including pension system reform, private savings promotion, healthcare system strengthening, enhanced elderly care services, social inclusion promotion, and development of an integrated ageing policy, can assist Malaysia in effectively managing the economic and social consequences of an ageing population while maintaining a high standard of living for its senior citizens.

Share

Oleh: Dr. Aizan Ali@Mat Zin

Malaysia berada di ambang pilihanraya umum ke-15 yang dijangka akan dilaksanakan dalam tempoh masa yang terdekat. Kehangatan kempen pilihan raya oleh jentera parti sudah mula dirasai. Masyarakat dibuai ombak pilihanraya buat kesekian kalinya: ada yang berenang dan menang; ada yang mabuk dan menjauhinya; ada yang lemas dan lelah; ada yang karam dan musnah. Manifesto parti kelihatan kemas dan cantik dicetak. Kepimpinan yang ditawarkan jika terpilih amat sempurna dan mengagumkan telinga yang mendengar. Namun fikiran yang bersandarkan model kepimpinan Rasulullah SAW akan terus berteka teki tanpa henti meragui pelaksanaannya nanti. Adakah integriti sekadar meniti di bibir atau berjaya hidup dan mekar dalam jangka hayat kepimpinan tersebut?

Ironinya, isu integriti pemimpin terus meniti bibir masyarakat yang tidak berpuas hati dengan kemunculan kes-kes rasuah yang melibatkan pucuk pimpinan Negara maupun organisasi kerajaan disebabkan ketirisan integriti. Sesebuah negara, institusi dan organisasi mendambakan ahli, kakitangan, rakyat dan pemimpin yang berintegriti, amanah, jujur, bijaksana, matang, berkaliber dan berpuluh-puluh lagi kualiti baik.

Seorang pemimpin harus mempunyai integriti yang tinggi (Gambar hiasan Unsplash)

Secara umumnya, jika dikemukakan pertanyaan kepada pengundi apakah aspek yang mereka pilih, jawapannya adalah rencam. Pendek kata ada golongan yang memilih kualiti diri pemimpin yang mantap karakternya, bersih dan bebas rasuah dalam pemilihan mereka setiap kali musim pilihanraya. Namun kekecewaan demi kekecewaan menjelma seolah-olah belenggu kebejatan sosial rasuah masih menjerat kehidupan masyarakat. Hari demi hari berita rasuah disajikan dalam media sosial. Dulu dan kini ia realiti bukan mimpi yang bertepi. Segelintir individu di pelbagai peringkat bersikap mengenepikan integriti, justeru rasuah dirai. Masalah ini telah menjadi kudis yang perlu dirawat rapi sebelum membarah dalam masyarakat madani.

Rasuah amat dikeji dan diperangi oleh Baginda Rasulullah SAW. Kepimpinan Rasulullah SAW adalah manifestasi wahyu dan perintah daripada Allah SWT. Justeru umat Islam perlu mempelajari dan memahami selok belok ilmu kepimpinan yang diaplikasikan oleh Baginda SAW agar terjamin kelestarian Baldatun Tayyibatun wa Rabbun Ghafur. Firman Allah SWT yang bermaksud: dan janganlah kamu memberi rasuah kepada hakim-hakim supaya kamu dapat mengambil sebahagian daripada harta orang dengan cara berbuat dosa padahal kamu mengetahui salahnya.(Al-Baqarah: ayat 188).

Pemilikan harta secara batil atau penipuan tidak menjanjikan ketenangan dan kesenangan yang sebenar. Malah hukumnya haram dan tiada keberkatan. Rasulullah SAW mengingatkan kita melalui sabdanya yang bermaksud: tidak akan memasuki syurga, daging yang tumbuh daripada sumber yang haram; api neraka lebih layak baginya. (Riwayat Imam Ahmad)

Masyarakat patut sedar dan maklum setiap kategori rasuah yang digariskan oleh SPRM dan undang-undang agar terselamat daripada amalan yang merosakkan ini. Beberapa hadis yang diriwayatkan oleh sunan sittah iaitu Sunan Abi Daud (No 3580), Sunan Al-Tirmizi (No 1337) dan Sunan Ibn Majah (No 2313) antaranya menyatakan bahawa Rasulullah SAW melaknat pemberi dan penerima rasuah. Di samping itu, Rasulullah SAW dalam hadis lain turut melaknat sesiapa sahaja yang terlibat dengan rasuah seperti orang tengah dan seumpamanya. Maksud hadith riwayat Thaubah RA: Rasulullah SAW melaknat pemberi rasuah, penerima rasuah dan perantara yang bersifat perantara kedua-duanya.

silhouette photography of four camels
Rasulullah SAW melaknat pemberi dan penerima rasuah (Gambar hiasan Unsplash)

Isu rasuah akan lenyap apabila pemimpin dan rakyat memperjuangkan integriti dan mengamalkannya dalam segenap aspek kehidupan. Integriti menagih keberanian dan kecekalan hati serta minda. Lembaran Sejarah Islam telah membuktikan pembentukan karekter Rasulullah SAW yang tinggi integriti ketika menjalankan perniagaan tuannya di Negara Syam. Tuntasnya Baginda digelar al-Amin yang boleh disinonimkan dengan integrity. Satu lagi contoh integriti Rasulullah SAW dalam penghakiman melalui kisah yang popular dalam masyarakat Islam di mana Baginda bersumpah sekiranya anakandanya saidatina Fatimah RA mencuri nescaya Baginda SAW akan memotong tangannya. Umum mengetahui bahawa Saidatina Fatimah RA merupakan anak kesayangan Rasulullah SAW. Itu lah contoh dan model yang mesti diikuti oleh umat Nabi Muhammad dalam kelestarian ajaran Islam dan manifestasi iman dan taqwa kepada Allah SWT.

Tengkolok sampin pakaian tradisi
Warisan seni indah menawan
Integriti pemimpin perlu diwarisi
Berani berperang rasuah ditawan

Penulis merupakan Pensyarah Kanan, Jabatan Sejarah dan Tamadun Islam, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya dan boleh dihubungi di aizan@um.edu.my