15 April 2024

Valentine Fernandez

Featured

Malaysia yang bagaimana akan kita tinggalkan kepada mereka?

Barangkali timbul persoalan pada benak sesetengah insan, cukup Muslimkah kita ini apabila mampu menunjukkan kemarahan dalam setiap isu yang berkaitan dengan agama sendiri?

Is it not a trial for us too?

Yet, our brothers and sisters in Palestine, the esteemed land of the prophets and the Night of Ascension of Prophet Muhammad to the heavens, as described in the Quran: “Glory be to the One Who took His servant Muhammad by night from the Sacred Mosque to the Farthest Mosque whose surroundings We have blessed, so that We may show him some of Our signs” (Surah al-Isra, 17: 1), deserve our solidarity.

15 tip berhari raya penuh adab dan etika

Tarikh 1 Syawal disambut setiap tahun dengan penuh meriah demi meraikan kemenangan umat Islam seluruh dunia. Hari Raya Aidilfitri merupakan sambutan meraikan kemenangan dalam melawan musuh nombor satu – hawa nafsu. Jihad melawan nafsu ini dibantu dengan senjata-senjata ibadat yang hebat, terutamanya puasa – dengan menahan diri dari lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkannya dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari selama kurang lebih 30 hari.

Berilah kepada mereka yang benar-benar berhak

Bulan Ramadan menjanjikan pahala yang berlipatganda kepada umat Islam tanpa mengira sama ada ia adalah amalan yang wajib atau sunat. Umumnya terdapat pelbagai amalan sunat yang digalakkan ketika bulan Ramadan seperti membaca al-Quran, berzikir, solat sunat, bersedekah dan pelbagai amalan kebajikan lain.

Jadikan Ramadan refleksi perpaduan masyarakat majmuk Madinah

Kedatangan bulan Ramadan sememangnya dinantikan oleh umat Islam saban tahun lantaran begitu banyak keistimewaan dan kemuliaan yang dijanjikan bersamanya. Namun, tidak semua dari kita berkesempatan bertemu dengan Ramadan seterusnya. Barangkali tahun ini adalah peluang terakhir untuk kita nikmati keindahan bulan Ramadan. Justeru, sebagai umat Islam kita mestilah memanfaatkan sebaik mungkin bulan Ramadan dengan memperbanyakkan dan menggandakan amalan kebaikan.

Share

“Kenangan yang paling saya tak dapat lupakan ialah peluang menjadi pemandu untuk tiga orang Naib Canselor Universiti Malaya; iaitu Datuk Prof. Emeritus Hashim Yaacob, Tan Sri Rafiah Salim, dan Tan Sri Ghauth Jasmon, selain memandu untuk Dr. Susheela Nair, mantan Pendaftar UM,” kata En. Valentine Fernandez ketika ditemui baru-baru ini.

“Satu lagi yang menarik ialah apabila menjadi pemandu untuk program-program khas seperti mesyuarat Naib-Naib Canselor dan Rektor UA anjuran Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). Dan tentunya yang paling unik ialah ketika majlis penganugerahan ijazah kedoktoran khas untuk Raja Salman Abdul Aziz pada 2017, apabila saya menjadi sebahagian daripada kumpulan pemandu yang bertugas,” sambungnya lagi.

Lelaki berusia 59 tahun ini merupakan pemandu yang berkhidmat dengan Jabatan Pengurusan dan Penyenggaraan Harta Benda (JPPHB) UM sejak tahun 2004. “Saya akan bersara bulan Ogos tahun hadapan. So bolehlah rilek sikit; mungkin saya akan berniaga, kita tengoklah macam mana,” katanya memulakan perbualan.

“Saya dilahirkan dan dibesarkan di Sentul, Kuala Lumpur. Saya bersekolah di SK dan SMK La Salle di Sentul. Sekitar 1986, ayah saya bekerja dengan Keretapi Malaysia Berhad (KTMB) dan sejak itu kami tinggal di kuarters kakitangan yang terletak berhampiran dengan stesen KTMB di Kuala Kubu Bharu, Selangor sehingga 1996,” katanya mengimbau masa lalu yang membesar dengan 10 orang adik-beradik.

“Saya anak orang miskin, belajar pun tak tinggi. Jadi apabila berpeluang menyumbang tenaga di UM, saya sangat happy. Isteri saya juga bertugas di UM. Kami mendirikan rumahtangga pada 1996 dan menetap di kawasan sekitar Kampung Kerinchi sejak dulu hingga sekarang,” katanya lagi.

“I am very proud to be a Malaysian. I am a Christian, and yet is surrounded by my extended families who are Hindu. And yet we still live harmoniously. Even my mother and my wife is a Hindu. And we celebrate both Deepavali and Christmas every year with everyone,” kata En Valentine yang fasih berbahasa Melayu dan Inggeris.

Apabila ditanya mengenai pesanan kepada warga kampus: “To all staff of UM, we should all strive to do your best in whatever we do. Be punctual, respect others, and follow all rules and regulations. Take good care of your attendance records, because it is proof of your discipline and dedication towards work.

Walaupun saya tidak mempunyai anak, tapi saya anggap mahasiswa di UM semuanya sebagai anak-anak saya. Merekalah harapan dan masa depan negara kita. I am proud that I am part of a very important institution to the country. My role might be small, but I believe that if everyone plays their role sincerely, we should be able to create the best university, and later the best nation too.

“Dan itulah impian saya,” katanya mengakhiri temubual ringkas kami.

📸 Mohd. Fadhli Yong for CCC