2 February 2023

Kampung Kerinchiku

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Anda mungkin tahu yang Kampung Kerinchi atau juga dikenali dengan Bangsar South, yang sangat hampir dengan Universiti Malaya, asalnya dinamai Kampung Abdullah yang kemudian bertukar kepada nama Kampung Kerinchi.

Namun tahukah anda siapa yang membuka kampung ini pada asalnya, dan apakah kaitannya dengan Kabupaten Kerinci di Provinsi Jambi, Sumatera, Indonesia?

Menurut Prof. Dr. Hanafi Hussin, Dekan Fakulti Seni Kreatif UM, Kampung Kerinchi di Kuala Lumpur ini sememangnya dibuka oleh orang-orang Kerinci yang berasal dari Sumatera, sekitar penghujung kurun ke-18. “Ketika itu Tanah Melayu sudah mula menerima kehadiran penghijrah dari kawasan serantau bagi memenuhi keperluan pekerja untuk pelbagai sektor sosioekonomi,” katanya.

Menariknya, hubungan di antara generasi mereka yang merantau ke negara ini dengan komuniti asal orang Kerinci di Sumatera, tidak pernah terputus sehingga hari ini. “Keakraban ini secara langsung telah menjadi alat terpenting dalam usaha mereka memelihara adat dan budaya orang Kerinci ini agar tidak hilang ditelan arus zaman,” tambah mantan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial, UM ini lagi.

“Setiap minggu kanak-kanak dan anak-anak muda serta orang tua mereka di Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur, akan menyertai latihan kebudayaan dan kesenian khususnya tarian dan muzik orang Kerinci, yang dikendalikan sepenuhnya oleh kumpulan pewaris Kerinci yang berasal dari Tanjung Tanah, Kerinci, Indonesia. Mereka dalam usaha mendaftarkan perkumpulan ini dengan nama Persatuan Tiga Luhak Tanjung Tanah di Malaysia.

Selain bagi tujuan persediaan untuk mana-mana majlis keraian, aktiviti sebegini sebenarnya adalah kaedah asas bagi sesebuah komuniti melestarikan budaya mereka,” kata Prof. Hanafi sambil menunjukkan foto-foto yang diambilnya ketika menyertai program budaya bersama masyarakat Kampung Kerinchi, baru-baru ini.

Sebagai institusi pengajian tinggi yang paling hampir dengan mereka, tentunya banyak yang boleh UM perolehi dengan mendekati komuniti yang dikenali mesra ini.

Seraya menutup telefonnya, Prof. Hanafi tiba-tiba memberi cadangan yang sukar untuk kami tolak: “Ada pasport? Jom ikut saya ke festival budaya mereka di Sumatera pada bulan November nanti.”

Kerinci, kau tunggu aku datang!

📸 Profile photos from CCO. Other photos from personal collections of Prof. Dr. Hanafi Hussin.

Previous article
Next article