15 April 2024

Kampung Kerinchiku

Featured

Malaysia yang bagaimana akan kita tinggalkan kepada mereka?

Barangkali timbul persoalan pada benak sesetengah insan, cukup Muslimkah kita ini apabila mampu menunjukkan kemarahan dalam setiap isu yang berkaitan dengan agama sendiri?

Is it not a trial for us too?

Yet, our brothers and sisters in Palestine, the esteemed land of the prophets and the Night of Ascension of Prophet Muhammad to the heavens, as described in the Quran: “Glory be to the One Who took His servant Muhammad by night from the Sacred Mosque to the Farthest Mosque whose surroundings We have blessed, so that We may show him some of Our signs” (Surah al-Isra, 17: 1), deserve our solidarity.

15 tip berhari raya penuh adab dan etika

Tarikh 1 Syawal disambut setiap tahun dengan penuh meriah demi meraikan kemenangan umat Islam seluruh dunia. Hari Raya Aidilfitri merupakan sambutan meraikan kemenangan dalam melawan musuh nombor satu – hawa nafsu. Jihad melawan nafsu ini dibantu dengan senjata-senjata ibadat yang hebat, terutamanya puasa – dengan menahan diri dari lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkannya dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari selama kurang lebih 30 hari.

Berilah kepada mereka yang benar-benar berhak

Bulan Ramadan menjanjikan pahala yang berlipatganda kepada umat Islam tanpa mengira sama ada ia adalah amalan yang wajib atau sunat. Umumnya terdapat pelbagai amalan sunat yang digalakkan ketika bulan Ramadan seperti membaca al-Quran, berzikir, solat sunat, bersedekah dan pelbagai amalan kebajikan lain.

Jadikan Ramadan refleksi perpaduan masyarakat majmuk Madinah

Kedatangan bulan Ramadan sememangnya dinantikan oleh umat Islam saban tahun lantaran begitu banyak keistimewaan dan kemuliaan yang dijanjikan bersamanya. Namun, tidak semua dari kita berkesempatan bertemu dengan Ramadan seterusnya. Barangkali tahun ini adalah peluang terakhir untuk kita nikmati keindahan bulan Ramadan. Justeru, sebagai umat Islam kita mestilah memanfaatkan sebaik mungkin bulan Ramadan dengan memperbanyakkan dan menggandakan amalan kebaikan.

Share

Anda mungkin tahu yang Kampung Kerinchi atau juga dikenali dengan Bangsar South, yang sangat hampir dengan Universiti Malaya, asalnya dinamai Kampung Abdullah yang kemudian bertukar kepada nama Kampung Kerinchi.

Namun tahukah anda siapa yang membuka kampung ini pada asalnya, dan apakah kaitannya dengan Kabupaten Kerinci di Provinsi Jambi, Sumatera, Indonesia?

Menurut Prof. Dr. Hanafi Hussin, Dekan Fakulti Seni Kreatif UM, Kampung Kerinchi di Kuala Lumpur ini sememangnya dibuka oleh orang-orang Kerinci yang berasal dari Sumatera, sekitar penghujung kurun ke-18. “Ketika itu Tanah Melayu sudah mula menerima kehadiran penghijrah dari kawasan serantau bagi memenuhi keperluan pekerja untuk pelbagai sektor sosioekonomi,” katanya.

Menariknya, hubungan di antara generasi mereka yang merantau ke negara ini dengan komuniti asal orang Kerinci di Sumatera, tidak pernah terputus sehingga hari ini. “Keakraban ini secara langsung telah menjadi alat terpenting dalam usaha mereka memelihara adat dan budaya orang Kerinci ini agar tidak hilang ditelan arus zaman,” tambah mantan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial, UM ini lagi.

“Setiap minggu kanak-kanak dan anak-anak muda serta orang tua mereka di Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur, akan menyertai latihan kebudayaan dan kesenian khususnya tarian dan muzik orang Kerinci, yang dikendalikan sepenuhnya oleh kumpulan pewaris Kerinci yang berasal dari Tanjung Tanah, Kerinci, Indonesia. Mereka dalam usaha mendaftarkan perkumpulan ini dengan nama Persatuan Tiga Luhak Tanjung Tanah di Malaysia.

Selain bagi tujuan persediaan untuk mana-mana majlis keraian, aktiviti sebegini sebenarnya adalah kaedah asas bagi sesebuah komuniti melestarikan budaya mereka,” kata Prof. Hanafi sambil menunjukkan foto-foto yang diambilnya ketika menyertai program budaya bersama masyarakat Kampung Kerinchi, baru-baru ini.

Sebagai institusi pengajian tinggi yang paling hampir dengan mereka, tentunya banyak yang boleh UM perolehi dengan mendekati komuniti yang dikenali mesra ini.

Seraya menutup telefonnya, Prof. Hanafi tiba-tiba memberi cadangan yang sukar untuk kami tolak: “Ada pasport? Jom ikut saya ke festival budaya mereka di Sumatera pada bulan November nanti.”

Kerinci, kau tunggu aku datang!

📸 Profile photos from CCO. Other photos from personal collections of Prof. Dr. Hanafi Hussin.

Previous article
Next article