15 April 2024

Valerie Cassera Rapoi

Featured

Malaysia yang bagaimana akan kita tinggalkan kepada mereka?

Barangkali timbul persoalan pada benak sesetengah insan, cukup Muslimkah kita ini apabila mampu menunjukkan kemarahan dalam setiap isu yang berkaitan dengan agama sendiri?

Is it not a trial for us too?

Yet, our brothers and sisters in Palestine, the esteemed land of the prophets and the Night of Ascension of Prophet Muhammad to the heavens, as described in the Quran: “Glory be to the One Who took His servant Muhammad by night from the Sacred Mosque to the Farthest Mosque whose surroundings We have blessed, so that We may show him some of Our signs” (Surah al-Isra, 17: 1), deserve our solidarity.

15 tip berhari raya penuh adab dan etika

Tarikh 1 Syawal disambut setiap tahun dengan penuh meriah demi meraikan kemenangan umat Islam seluruh dunia. Hari Raya Aidilfitri merupakan sambutan meraikan kemenangan dalam melawan musuh nombor satu – hawa nafsu. Jihad melawan nafsu ini dibantu dengan senjata-senjata ibadat yang hebat, terutamanya puasa – dengan menahan diri dari lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkannya dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari selama kurang lebih 30 hari.

Berilah kepada mereka yang benar-benar berhak

Bulan Ramadan menjanjikan pahala yang berlipatganda kepada umat Islam tanpa mengira sama ada ia adalah amalan yang wajib atau sunat. Umumnya terdapat pelbagai amalan sunat yang digalakkan ketika bulan Ramadan seperti membaca al-Quran, berzikir, solat sunat, bersedekah dan pelbagai amalan kebajikan lain.

Jadikan Ramadan refleksi perpaduan masyarakat majmuk Madinah

Kedatangan bulan Ramadan sememangnya dinantikan oleh umat Islam saban tahun lantaran begitu banyak keistimewaan dan kemuliaan yang dijanjikan bersamanya. Namun, tidak semua dari kita berkesempatan bertemu dengan Ramadan seterusnya. Barangkali tahun ini adalah peluang terakhir untuk kita nikmati keindahan bulan Ramadan. Justeru, sebagai umat Islam kita mestilah memanfaatkan sebaik mungkin bulan Ramadan dengan memperbanyakkan dan menggandakan amalan kebaikan.

Share

Sejurus tamat sesi penggambaran siri video ‘Teguh Bersama’ di Panggung Eksperimen baru-baru ini, Valerie Cassera Rapoi mengajak kami ke tangga luar Dewan Tunku Canselor.

“Kita ambil angin sebentar,” katanya.

Sambil tangannya masih kemas memegang Jalur Gemilang yang dibekalkan, Valerie berkata: “Kemerdekaan ini tak akan hadir tanpa pengorbanan. Benar, negara kita sudah merdeka 65 tahun yang lalu; hasil pengorbanan ramai individu yang bertungkus lumus dalam kapasiti masing-masing.

Namun apa pula pengorbanan yang boleh kita berikan kepada negara bagi mengekalkan kemerdekaan ini?” tanya Penolong Pendaftar di Pejabat Kluster Penyelidikan IPPP ini.

Tanpa menunggu respon kami, anak Sarawak ini menjelaskan yang istilah kemerdekaan juga merujuk kepada kemahuan setiap daripada kita untuk berusaha bersungguh-sungguh dalam setiap perkara yang dilakukan. “Saya percaya di dalam setiap kesungguhan kita menyempurnakan tanggungjawab itu ada terselit pengorbanan yang pastinya membawa erti yang tersendiri.

Dari sinilah akan terbitnya perasaan sayangkan negara, dan tentunya penghayatan erti kemerdekaan itu akan menjadi lebih bermakna,” terang Valerie sambil mengalih pandangannya ke arah Kompleks Perdanasiswa.

Sebelum beredar, dia sempat berbisik, “Rasanya ini akan jadi sambutan hari lahir saya yang paling saya ingati!”

Tonton video ‘Teguh Bersama’ terbitan Pejabat Komunikasi Korporat UM sempena Hari Kebangsaan ke-65 yang memaparkan Valerie di sini:

📸 Photos by Mohd. Fadhli Yong / CCO