5 February 2023

Valerie Cassera Rapoi

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Sejurus tamat sesi penggambaran siri video ‘Teguh Bersama’ di Panggung Eksperimen baru-baru ini, Valerie Cassera Rapoi mengajak kami ke tangga luar Dewan Tunku Canselor.

“Kita ambil angin sebentar,” katanya.

Sambil tangannya masih kemas memegang Jalur Gemilang yang dibekalkan, Valerie berkata: “Kemerdekaan ini tak akan hadir tanpa pengorbanan. Benar, negara kita sudah merdeka 65 tahun yang lalu; hasil pengorbanan ramai individu yang bertungkus lumus dalam kapasiti masing-masing.

Namun apa pula pengorbanan yang boleh kita berikan kepada negara bagi mengekalkan kemerdekaan ini?” tanya Penolong Pendaftar di Pejabat Kluster Penyelidikan IPPP ini.

Tanpa menunggu respon kami, anak Sarawak ini menjelaskan yang istilah kemerdekaan juga merujuk kepada kemahuan setiap daripada kita untuk berusaha bersungguh-sungguh dalam setiap perkara yang dilakukan. “Saya percaya di dalam setiap kesungguhan kita menyempurnakan tanggungjawab itu ada terselit pengorbanan yang pastinya membawa erti yang tersendiri.

Dari sinilah akan terbitnya perasaan sayangkan negara, dan tentunya penghayatan erti kemerdekaan itu akan menjadi lebih bermakna,” terang Valerie sambil mengalih pandangannya ke arah Kompleks Perdanasiswa.

Sebelum beredar, dia sempat berbisik, “Rasanya ini akan jadi sambutan hari lahir saya yang paling saya ingati!”

Tonton video ‘Teguh Bersama’ terbitan Pejabat Komunikasi Korporat UM sempena Hari Kebangsaan ke-65 yang memaparkan Valerie di sini:

📸 Photos by Mohd. Fadhli Yong / CCO