5 February 2023

Mohd. Ali Ahmad

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

“Saya bangga bertugas selama 20 tahun di sini kerana hanya beberapa orang sahaja di seluruh negara yang mempunyai pengalaman seperti saya,” kata Encik Mohd. Ali Ahmad, Pembantu Kemahiran H19 di Muzium Patologi, Jabatan Patologi, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya.

“Selain menyedia dan menyelenggara kotak spesimen yang asalnya merupakan organ tubuh manusia, saya juga memberi penerangan kepada kanak-kanak sekolah yang datang melawat muzium,” kata ayah kepada empat orang cahaya mata ini.

Muzium Patologi UM merupakan repositori spesimen patologi terbesar di Asia Tenggara, dan masih menyimpan spesimen dari seawal tahun 1960an.

Tanpa individu seperti Encik Mohd. Ali yang juga merupakan penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pada 2010, UM tidak akan mampu untuk #ServingTheNation dan #ImpactingTheWorld

“Maklumkan pada kawan-kawan untuk hubungi saya jika ingin melawat muzium, ya? Nanti saya kongsikan kisah-kisah menarik semasa bertugas, termasuklah yang mistik,” kata lelaki yang berasal dari Air Hitam, Muar ini sambil tersenyum.

📸 Mohd. Yani Alias / PPP