21 February 2024

Mohd. Ali Ahmad

Featured

Berapakah nilainya harga diri ini?

Oleh: Dr. Mohd. Shahid Mohd. Noh Ledakan kemajuan teknologi maklumat...

Think again, Gen Z

By: Prof. Dr. Mohammad Tariqur Rahman More than 15 years...

It’s never too late to have braces!

By: Dr. Yasmin Kamarudin, Assoc. Prof. Dr. Saritha Sivarajan Let’s...

It’s not okay for your gum to bleed

Pay attention to the signals your body is telling you. It is not okay to have gum bleeding every now and then. Make that visit to the dentist, so they will examine you and provide the necessary treatment to control your gum bleeding problem.

Will there ever be the next Oxfords, Harvards?

Every nation has their own strength and limitations from socio-economic and geo-political background. Like in any other sectors, advancing strategies for universities should then also be based on their own strength rather than following what others are doing elsewhere.

Share

“Saya bangga bertugas selama 20 tahun di sini kerana hanya beberapa orang sahaja di seluruh negara yang mempunyai pengalaman seperti saya,” kata Encik Mohd. Ali Ahmad, Pembantu Kemahiran H19 di Muzium Patologi, Jabatan Patologi, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya.

“Selain menyedia dan menyelenggara kotak spesimen yang asalnya merupakan organ tubuh manusia, saya juga memberi penerangan kepada kanak-kanak sekolah yang datang melawat muzium,” kata ayah kepada empat orang cahaya mata ini.

Muzium Patologi UM merupakan repositori spesimen patologi terbesar di Asia Tenggara, dan masih menyimpan spesimen dari seawal tahun 1960an.

Tanpa individu seperti Encik Mohd. Ali yang juga merupakan penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pada 2010, UM tidak akan mampu untuk #ServingTheNation dan #ImpactingTheWorld

“Maklumkan pada kawan-kawan untuk hubungi saya jika ingin melawat muzium, ya? Nanti saya kongsikan kisah-kisah menarik semasa bertugas, termasuklah yang mistik,” kata lelaki yang berasal dari Air Hitam, Muar ini sambil tersenyum.

📸 Mohd. Yani Alias / PPP