23 June 2024

Mohd. Ali Ahmad

Featured

Ragbi kita perlu naturalisasi

Siapa tahu, satu hari nanti mungkin pasukan Bunga Raya juga mampu membuat kejutan sebagaimana dilakukan oleh pasukan naturalisasi UAE (ranking ke-73 dunia) yang mengalahkan Korea Selatan (ranking ke-33 dunia, ke-3 Asia) dengan mata 36 berbalas 32 di ARC 2024?

For you is yours

A human being, irrespective of his or her faith, can be treated justly as long as their human needs are concerned.

Exploring our own Renaissance

The Renaissance, a period of rebirth in arts, science, and culture from 1359 to 1600, was a time when society celebrated versatility. This era saw the emergence of polymaths—individuals who excelled in multiple fields. Leonardo da Vinci, one of the most iconic figures of the Renaissance, epitomised this ideal.

Menghargai seorang bapa

Dalam institusi keluarga, bapa memainkan peranan yang penting. Ibaratnya bapa merupakan nakhoda yang mengemudi bahtera sebuah rumahtangga di samudera institusi keluarga.

Berkorbanlah, demi mendidik hati

Oleh: Prof Madya Dr Mohd Anuar Ramli Setiap tahun, umat...

Share

“Saya bangga bertugas selama 20 tahun di sini kerana hanya beberapa orang sahaja di seluruh negara yang mempunyai pengalaman seperti saya,” kata Encik Mohd. Ali Ahmad, Pembantu Kemahiran H19 di Muzium Patologi, Jabatan Patologi, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya.

“Selain menyedia dan menyelenggara kotak spesimen yang asalnya merupakan organ tubuh manusia, saya juga memberi penerangan kepada kanak-kanak sekolah yang datang melawat muzium,” kata ayah kepada empat orang cahaya mata ini.

Muzium Patologi UM merupakan repositori spesimen patologi terbesar di Asia Tenggara, dan masih menyimpan spesimen dari seawal tahun 1960an.

Tanpa individu seperti Encik Mohd. Ali yang juga merupakan penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pada 2010, UM tidak akan mampu untuk #ServingTheNation dan #ImpactingTheWorld

“Maklumkan pada kawan-kawan untuk hubungi saya jika ingin melawat muzium, ya? Nanti saya kongsikan kisah-kisah menarik semasa bertugas, termasuklah yang mistik,” kata lelaki yang berasal dari Air Hitam, Muar ini sambil tersenyum.

📸 Mohd. Yani Alias / PPP