20 February 2024

Noor Zarina Nayan

Featured

Berapakah nilainya harga diri ini?

Oleh: Dr. Mohd. Shahid Mohd. Noh Ledakan kemajuan teknologi maklumat...

Think again, Gen Z

By: Prof. Dr. Mohammad Tariqur Rahman More than 15 years...

It’s never too late to have braces!

By: Dr. Yasmin Kamarudin, Assoc. Prof. Dr. Saritha Sivarajan Let’s...

It’s not okay for your gum to bleed

Pay attention to the signals your body is telling you. It is not okay to have gum bleeding every now and then. Make that visit to the dentist, so they will examine you and provide the necessary treatment to control your gum bleeding problem.

Will there ever be the next Oxfords, Harvards?

Every nation has their own strength and limitations from socio-economic and geo-political background. Like in any other sectors, advancing strategies for universities should then also be based on their own strength rather than following what others are doing elsewhere.

Share

“Saya memang sukakan haiwan. Jadi, apabila saya diberi peluang untuk memilih menjadi juruteknologi makmal perubatan yang bertanggungjawab ke atas haiwan ujikaji makmal, saya terus menerimanya,” kata wanita yang berasal dari Kuala Lumpur ini.

Puan Noor Zarina di kawasan pembiakan dan penyelidikan Unit Haiwan Makmal, Universiti Malaya – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

Beliau yang memulakan kerjayanya bersama Universiti Malaya sejurus menamatkan pengajian diplomanya di Universiti Teknologi MARA (UiTM), dalam tak diam sudah pun bertugas lebih 20 tahun! Antara lainnya, Puan Noor Zarina dan pasukannya membantu menyediakan tikus, mencit, arnab, tikus belanda (hamster), monyet dan lain-lain haiwan untuk pelbagai kegunaan penyelidikan.

Unit Haiwan Makmal yang sebelum ini terletak di Fakulti Perubatan, kini ditempatkan di dalam kawasan Ladang Mini Institut Sains Biologi (ISB), bersebelahan Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah (KK12).

Puan Noor Zarina menunjukkan cara yang betul untuk memegang tikus – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

“Untuk tempahan tikus mencit contohnya, kami akan mengambil masa 5 minggu untuk menyediakan tikus dewasa yang sesuai untuk penyelidikan. Tempoh ini termasuklah proses mengawan, kehamilan, kelahiran, dan pendewasaan,” kata ibu kepada empat cahaya mata ini.

Walaupun bergelumang dengan haiwan yang selalunya dikaitkan dengan kekotoran pada setiap hari, namun Puan Noor Zarina tetap tenang melakukan tugasnya. “Tikus ini haiwan yang pembersih sebenarnya. Saya tidak pernah rasa terbeban memastikan persekitaran mereka berada pada tahap yang terbaik setiap hari, dengan memastikan sangkar mereka bersih dan makan minum mereka terjaga,” katanya lagi.

Hubungi beliau di noorzarina@um.edu.my untuk mengetahui lebih lanjut selok-belok kerjaya sebagai seorang juruteknologi makmal perubatan untuk unit haiwan makmal, ya? Jangan segan untuk berkunjung ke unit beliau jika ingin melihat proses pembiakan tikus makmal secara dekat.

Antara tikus yang dibiakkan oleh Puan Noor Zarina untuk kegunaan penyelidikan – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

Individu seperti Puan Noor Zarina memastikan penyelidik UM terus #ServingTheNation dan #ImpactingTheWorld