2 February 2023

Noor Zarina Nayan

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

“Saya memang sukakan haiwan. Jadi, apabila saya diberi peluang untuk memilih menjadi juruteknologi makmal perubatan yang bertanggungjawab ke atas haiwan ujikaji makmal, saya terus menerimanya,” kata wanita yang berasal dari Kuala Lumpur ini.

Puan Noor Zarina di kawasan pembiakan dan penyelidikan Unit Haiwan Makmal, Universiti Malaya – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

Beliau yang memulakan kerjayanya bersama Universiti Malaya sejurus menamatkan pengajian diplomanya di Universiti Teknologi MARA (UiTM), dalam tak diam sudah pun bertugas lebih 20 tahun! Antara lainnya, Puan Noor Zarina dan pasukannya membantu menyediakan tikus, mencit, arnab, tikus belanda (hamster), monyet dan lain-lain haiwan untuk pelbagai kegunaan penyelidikan.

Unit Haiwan Makmal yang sebelum ini terletak di Fakulti Perubatan, kini ditempatkan di dalam kawasan Ladang Mini Institut Sains Biologi (ISB), bersebelahan Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah (KK12).

Puan Noor Zarina menunjukkan cara yang betul untuk memegang tikus – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

“Untuk tempahan tikus mencit contohnya, kami akan mengambil masa 5 minggu untuk menyediakan tikus dewasa yang sesuai untuk penyelidikan. Tempoh ini termasuklah proses mengawan, kehamilan, kelahiran, dan pendewasaan,” kata ibu kepada empat cahaya mata ini.

Walaupun bergelumang dengan haiwan yang selalunya dikaitkan dengan kekotoran pada setiap hari, namun Puan Noor Zarina tetap tenang melakukan tugasnya. “Tikus ini haiwan yang pembersih sebenarnya. Saya tidak pernah rasa terbeban memastikan persekitaran mereka berada pada tahap yang terbaik setiap hari, dengan memastikan sangkar mereka bersih dan makan minum mereka terjaga,” katanya lagi.

Hubungi beliau di noorzarina@um.edu.my untuk mengetahui lebih lanjut selok-belok kerjaya sebagai seorang juruteknologi makmal perubatan untuk unit haiwan makmal, ya? Jangan segan untuk berkunjung ke unit beliau jika ingin melihat proses pembiakan tikus makmal secara dekat.

Antara tikus yang dibiakkan oleh Puan Noor Zarina untuk kegunaan penyelidikan – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

Individu seperti Puan Noor Zarina memastikan penyelidik UM terus #ServingTheNation dan #ImpactingTheWorld