23 June 2024

Noor Zarina Nayan

Featured

Ragbi kita perlu naturalisasi

Siapa tahu, satu hari nanti mungkin pasukan Bunga Raya juga mampu membuat kejutan sebagaimana dilakukan oleh pasukan naturalisasi UAE (ranking ke-73 dunia) yang mengalahkan Korea Selatan (ranking ke-33 dunia, ke-3 Asia) dengan mata 36 berbalas 32 di ARC 2024?

For you is yours

A human being, irrespective of his or her faith, can be treated justly as long as their human needs are concerned.

Exploring our own Renaissance

The Renaissance, a period of rebirth in arts, science, and culture from 1359 to 1600, was a time when society celebrated versatility. This era saw the emergence of polymaths—individuals who excelled in multiple fields. Leonardo da Vinci, one of the most iconic figures of the Renaissance, epitomised this ideal.

Menghargai seorang bapa

Dalam institusi keluarga, bapa memainkan peranan yang penting. Ibaratnya bapa merupakan nakhoda yang mengemudi bahtera sebuah rumahtangga di samudera institusi keluarga.

Berkorbanlah, demi mendidik hati

Oleh: Prof Madya Dr Mohd Anuar Ramli Setiap tahun, umat...

Share

“Saya memang sukakan haiwan. Jadi, apabila saya diberi peluang untuk memilih menjadi juruteknologi makmal perubatan yang bertanggungjawab ke atas haiwan ujikaji makmal, saya terus menerimanya,” kata wanita yang berasal dari Kuala Lumpur ini.

Puan Noor Zarina di kawasan pembiakan dan penyelidikan Unit Haiwan Makmal, Universiti Malaya – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

Beliau yang memulakan kerjayanya bersama Universiti Malaya sejurus menamatkan pengajian diplomanya di Universiti Teknologi MARA (UiTM), dalam tak diam sudah pun bertugas lebih 20 tahun! Antara lainnya, Puan Noor Zarina dan pasukannya membantu menyediakan tikus, mencit, arnab, tikus belanda (hamster), monyet dan lain-lain haiwan untuk pelbagai kegunaan penyelidikan.

Unit Haiwan Makmal yang sebelum ini terletak di Fakulti Perubatan, kini ditempatkan di dalam kawasan Ladang Mini Institut Sains Biologi (ISB), bersebelahan Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah (KK12).

Puan Noor Zarina menunjukkan cara yang betul untuk memegang tikus – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

“Untuk tempahan tikus mencit contohnya, kami akan mengambil masa 5 minggu untuk menyediakan tikus dewasa yang sesuai untuk penyelidikan. Tempoh ini termasuklah proses mengawan, kehamilan, kelahiran, dan pendewasaan,” kata ibu kepada empat cahaya mata ini.

Walaupun bergelumang dengan haiwan yang selalunya dikaitkan dengan kekotoran pada setiap hari, namun Puan Noor Zarina tetap tenang melakukan tugasnya. “Tikus ini haiwan yang pembersih sebenarnya. Saya tidak pernah rasa terbeban memastikan persekitaran mereka berada pada tahap yang terbaik setiap hari, dengan memastikan sangkar mereka bersih dan makan minum mereka terjaga,” katanya lagi.

Hubungi beliau di noorzarina@um.edu.my untuk mengetahui lebih lanjut selok-belok kerjaya sebagai seorang juruteknologi makmal perubatan untuk unit haiwan makmal, ya? Jangan segan untuk berkunjung ke unit beliau jika ingin melihat proses pembiakan tikus makmal secara dekat.

Antara tikus yang dibiakkan oleh Puan Noor Zarina untuk kegunaan penyelidikan – Gambar Mohd. Yani Alias/PPP

Individu seperti Puan Noor Zarina memastikan penyelidik UM terus #ServingTheNation dan #ImpactingTheWorld