5 February 2023

Nur Izzati Norazmi

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

“Dari kecil memang saya berminat untuk menggabungkan sains bersama pengajian al-Quran, sunnah serta hadis,” ini yang diungkapkan oleh Nur Izzati Norazmi, pemenang tempat ketiga dalam Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Kebangsaan 2022 yang diadakan di Pusat Islam Iskandar Johor, Johor Bahru pada 12-17 Jun.

Pelajar jurusan sains gunaan pengajian Islam di Akademi Pengajian Islam UM ini pernah mengambil bahagian di dalam pertandingan yang sama kira-kira 5 tahun yang lalu, namun tidak berjaya menempatkan dirinya di kalangan para pemenang.

“Kali ini, berkat sokongan dan doa ibu bapa, sahabat dan guru-guru, saya telah diumumkan sebagai pemenang tempat ketiga kategori hafazan juzuk 1 hingga 10,” kata anak jati Kuala Lumpur ini yang mengambil masa 2 tahun untuk mempersiapkan diri bagi pertandingan ini.

Ketika ditanya mengenai sambutan Aidiladha, Nur Izzati mengongsikan kata-kata emas ini: “Saya pasti pengorbanan setiap daripada kita dalam melakukan apa sahaja tugasan yang diberi akan membuahkan hasil jika disertai dengan niat yang ikhlas dan usaha yang sungguh-sungguh.”

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua.

📸 Mohd. Fadhli Yong for CCO