22 July 2024

UM harum nama negara menerusi tarian

Featured

Kenal pasti faktornya

Statistik mengenai buli siber di Malaysia menunjukkan masalah ini semakin serius, terutama dalam kalangan remaja. Menurut kajian Ipsos, Malaysia berada di tempat kedua di Asia selepas India dalam isu buli siber dalam kalangan belia.

Bringing back their smiles

O.L.D.I.E is more than just a health project—it’s a movement towards a better quality of life for our aging population.

Menyelami intipati budaya Temuan di Ulu Chemong

Program ini berjaya memberi pendedahan dan pemahaman yang mendalam tentang budaya dan gaya hidup orang asli Temuan dalam kalangan mahasiswa UM.

The ice cream of life

I challenge all of us to be more like ice cream. Let’s store our energy wisely, stay true to our unique ‘flavour’, and when called upon, let’s give it our all – whether it’s a small scoop or a whole tub of effort.

Bursa leading the way

The Zakat Index is a market capitalization-weighted index that tracks the performance of the largest 200 companies on the Main Market of Bursa Malaysia.

Share

Gerak tari penari tarian tradisional Melayu yang lemah lembut sememangnya diterima sebagi simbolik kepada nilai sopan santun yang tinggi dalam budaya masyarakat Melayu. Maka tidak hairanlah jika persembahan tarian tradisional banyak dipersembahkan di pelbagai majlis rasmi dan keramaian bagi mengetengahkan aspek ini, selain menjadikannya ‘buah tangan’ paling bernilai apabila berpeluang memperkenalkan kesenian dan budaya Malaysia di luar negara.

Kumpulan tarian tradisional dan moden yang dinamai ‘Asbari Dance Theater’ (ADT) telah ditubuhkan sejak 2013 bagi menampung sebahagian daripada keperluan ini. ADT kini dianggotai oleh 20 orang penari yang terdiri daripada mahasiswa dan graduan dari Pusat Kebudayaan, Universiti Malaya (UM), Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), dan Sekolah-sekolah Seni Malaysia.

“Penubuhan kumpulan ini pada asalnya hanyalah menjadi platform kepada para pelajar ini untuk menerima pendedahan kepada industri tarian, melalui jemputan mengadakan persembahan di pelbagai majlis rasmi dan keramaian. Namun dengan sokongan pelbagai pihak, para pelajar dan graduan mula memahami yang kemahiran dan pengalaman yang ada turut boleh dijadikan tapak pembinaan kerjaya pada masa hadapan,” kata Mohd. Hairil Anuar Bari, pengajar di Pusat Kebudayaan, UM yang juga merupakan pengasas ADT.

ADT telah menjayakan banyak program dalam dan luar negara, meliputi program berbentuk akademik sehinggalah kepada yang bersifat komuniti. Antara lainnya termasuklah persidangan antarabangsa seperti ‘18th Asia-Oceania Congress of Medical Physics & 16th South East Asia Congress of Medical Physics’ anjuran UM, dan ‘6th British Council New Directions in English Language Assessment Conference’ anjuran British Council. Kumpulan ini turut menjadi penyeri utama di Majlis Santapan Diraja sempena Malam Jubli Emas Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) yang turut disertai oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak, dan mewakili negara ke MUARA Dance Festival di Singapura. Mereka turut terpilih mewakili negara ke Gelar Seni Serumpun, sempena Festival Bumi Sri Gemilang, program tahunan anjuran Kabupaten Indragiri Hilir, Riau, Indonesia yang menjemput kumpulan penari Melayu dari seluruh Asia Tenggara untuk membuat persembahan dan bertukar pengalaman.

Menariknya, kumpulan ini turut dianggotai oleh penari dari pelbagai latar belakang jurusan pendidikan, dan keturunan. “Sejak dari bangku sekolah lagi, saya memang mengidamkan untuk meneruskan pengajian di UM dalam bidang tarian. Peluang yang ada untuk terus berkecimpung dalam bidang tarian selepas tamat pengajian melalui penyertaan saya di dalam ADT ini amat saya hargai, dan bakal saya gunakan untuk lebih mendekati masyarakat. Saya percaya golongan muda turut mempunyai peranan dalam usaha menyemarak dan menyubur minat dalam aspek seni persembahan budaya Melayu,” kata Danesh Raj Nagarajan, salah seorang penari ADT yang juga merupakan graduan Pusat Kebudayaan UM.

“ADT berazam untuk terus menyumbang sebagai platform kepada generasi muda yang berkemahiran dan berbakat dalam bidang tarian tradisional untuk mengetengahkan keindahan seni persembahan ini kepada khalayak ramai menerusi penyertaan kami di pelbagai program dalam dan luar negara. Saya yakin kumpulan ini mampu menjadi penanda aras kepada mereka yang berminat untuk menjadikan bidang tarian sebagai kerjaya yang bukan sahaja menghibur, malah turut membantu dalam proses pembinaan masyarakat yang menyayangi dan menyanjungi budaya,” kata Mohd. Hairil Anuar mengakhiri temubual.

Maklumat lanjut mengenai kumpulan ‘Asbari Dance Theater’ dan program ijazah sarjana muda seni persembahan tari di UM boleh didapati melalui Mohd. Hairil Anuar Bari di asbari@um.edu.my