2 February 2023

UM harum nama negara menerusi tarian

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Gerak tari penari tarian tradisional Melayu yang lemah lembut sememangnya diterima sebagi simbolik kepada nilai sopan santun yang tinggi dalam budaya masyarakat Melayu. Maka tidak hairanlah jika persembahan tarian tradisional banyak dipersembahkan di pelbagai majlis rasmi dan keramaian bagi mengetengahkan aspek ini, selain menjadikannya ‘buah tangan’ paling bernilai apabila berpeluang memperkenalkan kesenian dan budaya Malaysia di luar negara.

Kumpulan tarian tradisional dan moden yang dinamai ‘Asbari Dance Theater’ (ADT) telah ditubuhkan sejak 2013 bagi menampung sebahagian daripada keperluan ini. ADT kini dianggotai oleh 20 orang penari yang terdiri daripada mahasiswa dan graduan dari Pusat Kebudayaan, Universiti Malaya (UM), Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), dan Sekolah-sekolah Seni Malaysia.

“Penubuhan kumpulan ini pada asalnya hanyalah menjadi platform kepada para pelajar ini untuk menerima pendedahan kepada industri tarian, melalui jemputan mengadakan persembahan di pelbagai majlis rasmi dan keramaian. Namun dengan sokongan pelbagai pihak, para pelajar dan graduan mula memahami yang kemahiran dan pengalaman yang ada turut boleh dijadikan tapak pembinaan kerjaya pada masa hadapan,” kata Mohd. Hairil Anuar Bari, pengajar di Pusat Kebudayaan, UM yang juga merupakan pengasas ADT.

ADT telah menjayakan banyak program dalam dan luar negara, meliputi program berbentuk akademik sehinggalah kepada yang bersifat komuniti. Antara lainnya termasuklah persidangan antarabangsa seperti ‘18th Asia-Oceania Congress of Medical Physics & 16th South East Asia Congress of Medical Physics’ anjuran UM, dan ‘6th British Council New Directions in English Language Assessment Conference’ anjuran British Council. Kumpulan ini turut menjadi penyeri utama di Majlis Santapan Diraja sempena Malam Jubli Emas Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) yang turut disertai oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak, dan mewakili negara ke MUARA Dance Festival di Singapura. Mereka turut terpilih mewakili negara ke Gelar Seni Serumpun, sempena Festival Bumi Sri Gemilang, program tahunan anjuran Kabupaten Indragiri Hilir, Riau, Indonesia yang menjemput kumpulan penari Melayu dari seluruh Asia Tenggara untuk membuat persembahan dan bertukar pengalaman.

Menariknya, kumpulan ini turut dianggotai oleh penari dari pelbagai latar belakang jurusan pendidikan, dan keturunan. “Sejak dari bangku sekolah lagi, saya memang mengidamkan untuk meneruskan pengajian di UM dalam bidang tarian. Peluang yang ada untuk terus berkecimpung dalam bidang tarian selepas tamat pengajian melalui penyertaan saya di dalam ADT ini amat saya hargai, dan bakal saya gunakan untuk lebih mendekati masyarakat. Saya percaya golongan muda turut mempunyai peranan dalam usaha menyemarak dan menyubur minat dalam aspek seni persembahan budaya Melayu,” kata Danesh Raj Nagarajan, salah seorang penari ADT yang juga merupakan graduan Pusat Kebudayaan UM.

“ADT berazam untuk terus menyumbang sebagai platform kepada generasi muda yang berkemahiran dan berbakat dalam bidang tarian tradisional untuk mengetengahkan keindahan seni persembahan ini kepada khalayak ramai menerusi penyertaan kami di pelbagai program dalam dan luar negara. Saya yakin kumpulan ini mampu menjadi penanda aras kepada mereka yang berminat untuk menjadikan bidang tarian sebagai kerjaya yang bukan sahaja menghibur, malah turut membantu dalam proses pembinaan masyarakat yang menyayangi dan menyanjungi budaya,” kata Mohd. Hairil Anuar mengakhiri temubual.

Maklumat lanjut mengenai kumpulan ‘Asbari Dance Theater’ dan program ijazah sarjana muda seni persembahan tari di UM boleh didapati melalui Mohd. Hairil Anuar Bari di asbari@um.edu.my