23 June 2024

Usah biarkan pasangan tawar hati

Featured

Ragbi kita perlu naturalisasi

Siapa tahu, satu hari nanti mungkin pasukan Bunga Raya juga mampu membuat kejutan sebagaimana dilakukan oleh pasukan naturalisasi UAE (ranking ke-73 dunia) yang mengalahkan Korea Selatan (ranking ke-33 dunia, ke-3 Asia) dengan mata 36 berbalas 32 di ARC 2024?

For you is yours

A human being, irrespective of his or her faith, can be treated justly as long as their human needs are concerned.

Exploring our own Renaissance

The Renaissance, a period of rebirth in arts, science, and culture from 1359 to 1600, was a time when society celebrated versatility. This era saw the emergence of polymaths—individuals who excelled in multiple fields. Leonardo da Vinci, one of the most iconic figures of the Renaissance, epitomised this ideal.

Menghargai seorang bapa

Dalam institusi keluarga, bapa memainkan peranan yang penting. Ibaratnya bapa merupakan nakhoda yang mengemudi bahtera sebuah rumahtangga di samudera institusi keluarga.

Berkorbanlah, demi mendidik hati

Oleh: Prof Madya Dr Mohd Anuar Ramli Setiap tahun, umat...

Share

Oleh: Nur Faezah Musthapar

Hubungan suami isteri yang ideal, di dalamnya sentiasa ada kasih sayang dan sikap kasihan belas kepada pasangan. Namun hubungan boleh menjadi pudar dan tidak harmoni disebabkan oleh satu perasaan tawar hati. Tawar hati, satu perasaan yang sinonim dalam perhubungan lelaki dan perempuan atau suami dan isteri. Tawar hati kepada pasangan ialah satu perasaan yang tidak berkemahuan lagi untuk bersama dengan seseorang, bertindak untuk tidak mempedulikannya, tidak mahu mengambil tahu, sudah tiada lagi rasa bahagia dalam rumah tangga, hati tidak merasakan apa-apa, rasa kosong, tidak merasakan keseronokan apabila bersama pasangan sehinggakan hanya mengikut sahaja (flow) dan membiarkan saja apa-apa yang ingin berlaku dalam hubungan.

Tawar hati merupakan petanda yang jelas bahawa hubungan sedang berada dalam konflik, sama ada yang sudah berkahwin atau belum berkahwin. Bila sudah tawar hati, mulalah rumah tangga menjadi dingin dan lama kelamamaan membawa kepada kehancuran.

Perasaan tawar hati boleh berlaku kepada kedua-dua belah pihak, baik suami mahupun isteri. Tawar hati lelaki ini kadang-kadang bersifat sementara tapi kebanyakannya akan menggunakan alasan tawar hati untuk mencari pasangan baru atau sudah bosan dengan pasangan lama. Berbeza dengan tawar hati seorang perempuan. Perempuan kebanyakannya masih bersama pasangan tetapi lebih bertindak untuk tidak mempedulikan pasangannya, meneruskan kehidupan seperti biasa tetapi hatinya sudah kosong untu percaya dan berharap pada pasangan. Dengan kata lain, memilih untuk melakukan hal masing-masing tetapi masih bergelar suami isteri. Antara tanda isteri sudah tawar hati dengan suami ialah kurang bercakap tetapi banyak mendiamkan diri, mudah sangat untuk rasa sensitif, mudah marah dan menjadi seorang yang berahsia. Isteri kebiasaannya mudah berkongsi apa sahaja dengan pasangan tetapi jika jarang meluahkan maka itu tanda tawar hati. Apabila isteri mula tawar hati, rumahtangga akan hilang serinya kerana isteri membawa aura tersendiri dalam keluarga. Jika dirinya tidak bahagia, seluruh isi rumahtangga turut terkesan dengan rasa tidak bahagia itu.

Perasaan tawar hati ini sekiranya tidak dicegah dari awal, akan menimbulkan pelbagai masalah. Hal ini kerana hati yang baik akan memandu setiap tindakan positif dalam kehidupan, begitu juga hati yang rosak akan menatijahkan tindakan yang negatif. Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda‘Ketahuilah bahawa pada jasad itu terdapat segumpal daging, jika ia baik maka baiklah seluruh jasadnya, jika ia buruk maka buruklah seluruh jasadnya, ketahuilah bahawa ia adalah hati (jantung)” (Hadith Riwayat Bukhari)

Antara punca berlakunya tawar hati ialah melakukan sesuatu yang tidak disukai pasangan secara berulang kali, tidak mempunyai perasaan sensitif dan tidak peka dengan perasaan pasangan, terasa hati dengan perlakuan dan percakapan sehingga kecewa dengan pasangan.

Selain itu, tawar hati boleh terjadi apabila rasa tidak didengari untuk meluahkan, malah reaksinya seperti endah tidak endah sehingga lebih mencari orang luar untuk berkongsi rasa berbanding pasangan. Hal ini boleh terjadi apabila pasangan terlalu melebihkan kerja sehingga tiada masa untuk keluarga sendiri. Contohnya, semua tugas rumah tangga dan mendidik anak-anak diserahkan kepada isteri, manakala suami langsung tidak membantu kerja rumahtangga. Apabila isteri terbeban dengan semua kerja dan tanggungjawab, isteri akan merasa sangat letih dan ini boleh menjadi tanda isteri mula tawar hati terhadap suami, tambahan lagi suami tidak mengambil peduli tentang perasaan isteri, tidak bertanya khabar, melepaskan semua kerja rumahtangga kepada isteri.

Perbuatan sedemikian bertentangan dengan sikap Rasulullah SAW kerana baginda membantu pekerjaan rumah tangga isterinya walaupun baginda seorang pemimpin umat Islam yang berjaya. Hadith nabi SAW menjelaskan “Al-Aswad bin Yazid berkata: Aku pernah bertanya Aisyah, apa yang Nabi buat ketika berada di rumah? Beliau menjawab, baginda membantu kerja isterinya. Kemudian sebaik mendengar azan, baginda pun keluar” (Hadith riwayat Bukhari). Baginda bijak dalam membahagikan masanya bersama keluarga, sama sekali tidak mengurangi darjat dan kedudukan baginda malah tidak merendah-rendahkan kemuliaan seorang isteri.

Rasa tawar hati pada peringkat awal masih boleh ditangani. Salah satu cara untuk menangani rasa tawar hati pada peringkat awal ialah dengan mengingat kebaikan pasangan seperti kenangan-kenangan indah bersama sewaktu awal perkahwinan. Secara tidak langsung, perkara-perkara positif tentang pasangan mendominasi kelemahan dan kekurangan pasangan. Sebagaimana Allah menyatakan dalam surah an-Nisa 4: 19 “Jika kamu tidak menyukai mereka maka boleh jadi Allah menyimpan kebaikan yang banyak dalam sesuatu yang kamu benci itu”. Rasulullah SAW juga melarang suami mahupun isteri menanamkan sikap benci kepada pasangan “Janganlah seorang mukmin (suami) membenci seorang mukminah (isteri). Jika dia tidak menyukai salah satu akhlaknya, hendaklah dia menyenangi akhlak yang lainnya” (Hadith Riwayat Muslim) baginda menyuruh untuk melihat, menyedari dan mengingati kebaikan lain yang ada pada diri pasangan. Bersyukur dengan kelebihan dan bersabar dengan kekurangannya

Selain itu, suami mahupun isteri perlu mengambil berat dan peka tentang pasangan walapun hanya sebatas pertanyaan yang simple, mengingati dan melaksanakan perkara yang disukai pasangan. Rasulullah SAW sebagai suami yang terbaik, sentiasa menunjukkan rasa prihatin, empati dan memberi perhatian dengan keadaan isteri. Contohnya baginda melayani dan memanjakan isterinya yang sakit “Diriwayatkan oleh Aisyah radhiyallahu ‘anha, Nabi SAW adalah orang yang penyayang lagi lembut. Beliau orang yang paling lembut dan banyak menemani isterinya yang sedang mengadu atau sakit. (Mutafaqun ‘Alaih)”

Suami mahupun isteri juga perlu jujur dalam berkomunikasi. Berbincang dan berterus terang. Rasulullah SAW sendiri suka berbincang dengan para isterinya tentang sesuatu perkara sebagaimana hadith nabi SAW: Rasulullah SAW datang pada malam hari, kemudian beliau mengajak Aisyah berjalan-jalan dan berbincang-bincang (Hadith riwayat Muslim). Maksudnya, komunikasi dua hala perlu dipraktikkan. Jangan berdiam diri terlalu lama apabila dilanda konflik atas alasan tidak ingin mengeruhkan lagi keadaan. Amalkan teknik berterus-terang kerana teknik ini mengajar untuk lebih mengenali pasangan. Elakkan dari hidup berteka-teki kerana ianya boleh mendatangkan kemudaratan pada hubungan.

Berhati-hati dan waspada juga apabila berkata-kata. Ramai isteri sering dilihat mengeluarkan kata-kata negatif yang sebenarnya akan membuatkan suami berasa tidak dihormati dan dihargai. Belajar untuk mengawal emosi, bertenang, berfikir dan timbang tara sebelum mengeluarkan kata-kata. Suami juga perlu menjaga intonasi suara dan emosi supaya isteri rasa disayangi dan dihormati. Rasulullah SAW sendiri tidak bercakap kasar dengan para isterinya, sentiasa bercakap dengan lemah lembut, suka bergurau senda, bermanis muka di depan isteri, suka bermesra dengan mereka, jauh sekali untuk memukul mereka. Walau sebesar apa pun kesalahan isteri, baginda tidak pernah memukul isterinya. Juga perlu menghargai apa yang dilakukan oleh pasangan dengan sentiasa mengungkapkan terima kasih atas apa yang dilakukan. Begitu juga isteri perlu bertindak yang sama kepada suami.

Namun rasa tawar hati yang parah sukar untuk diubati lagi sekiranya tidak dirawat daripada awal. Lebih malang lagi, akibat terasa hati yang berterusan dan berulang kali akan mendorong kepada situasi isteri nekad untuk berpisah dan meminta cerai daripada suami.

Tawan semula hati pasangan dengan bersungguh-sungguh menampakkan usaha untuk memujuknya kembali. Pasangan anda adalah orang yang anda jangkakan untuk ada bersama anda sehingga akhir kehidupan. Anda tidak akan bahagia jika anda hidup dengan orang yang sudah tawar hati. Ketahuilah apabila pasangan sudah tawar hati terlalu lama, agak sukar untuk menyelamatkan ikatan perkahwinan tersebut. Cegah sebelum parah kerana tawar hati adalah perosak hubungan.

Formula terbaik dalam rumah tangga adalah mengamalkan sikap toleransi yang tinggi. Dengan cara itu, pasangan akan saling melengkapi. Perlu sedar dan menerima hakikat bahawa kedua-duanya datang dengan kekurangan dan kelemahan. Jangan mencari salah pasangan tetapi sebaiknya menutupi kesalahan dengan kelebihan lain yang pasti ada pada diri pasangan. Juga, apabila menyayangi, jangan mengharapkan kesempurnaan kerana kesempurnaan yang sebenar adalah kesanggupan untuk melengkapkan kekurangan pasangan. Maka masing-masinglah yang saling menyempurnakan.

Penulis merupakan calon ijazah kedoktoran di Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya dan boleh dihubungi di faezahmusthapar@gmail.com