5 February 2023

Zubaidah kejar lalat hitam hingga ke Cameroon

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Penyakit onchocerciasis, atau turut dikenali sebagai ‘river blindness’, merupakan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh cacing parasit Onchocerca volvulus yang disebarkan oleh lalat hitam. Penyakit ini dikategorikan sebagai endemik di Afrika, dan beberapa wilayah khusus di Amerika Selatan dan Yemen. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), di benua Afrika sahaja, lebih 20 juta individu direkodkan menghidapi penyakit ini, dengan anggaran 500 ribu daripadanya telah disahkan buta.

“Lalat hitam betina dari genus Simulium yang bersaiz antara 3 hingga 6 milimeter merupakan serangga penghisap darah, dan menjadi vektor kepada penularan cacing parasit Onchocerca volvulus yang menyebabkan penyakit onchocerciasis. Spesies lalat hitam ini membiak di kawasan air bersih yang sentiasa mengalir, seperti air sungai dan air terjun, menyebabkan komuniti di persekitaran sebeginilah yang selalunya banyak dijangkiti. Jika tidak dikesan dan diubati, penderita penyakit ini boleh menjadi buta secara kekal. Kerana itulah nama penyakit ini turut dikenali sebagai ‘river blindness’,” kata Dr. Zubaidah Ya’cob, pensyarah kanan di Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika (TIDREC), Universiti Malaya.

Dr. Zubaidah di IRAD

Menurut Dr. Zubaidah, disebabkan ancaman penyakit berjangkit ini yang sudah pun menjangkiti lebih 20 juta mangsa, ramai penduduk di benua Afrika yang terjejas telah berpindah jauh dari kawasan yang mempunyai sungai serta kawasan tanah yang subur. “Penghijrahan mereka ke kawasan yang tandus merumitkan lagi keadaan. Secara langsung, keadaan ini telah mengakibatkan kekurangan makanan dan ancaman kebuluran kepada komuniti mereka,” katanya lagi.

Pada tahun 2019, Dr. Zubaidah telah diberikan tanggungjawab sebagai ketua penyelidik bagi melihat keberkesanan teknik pengesanan cacing parasit Onchocerca volvulus yang terkini melalui geran penyelidikan Global Challenge Research Fund (GCRF), kelolaan Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), United Kingdom. Penyelidikan ini merupakan kerjasama strategik di antara makmal-makmal penyelidikan dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Cameroon, dan TICREC. Teknik pengesanan tersebut menggunakan teknik molekul terkini yang dibangunkan oleh New England Biolabs dari Amerika Syarikat.

Dr. Zubaidah (kiri) bersama rakan penyelidik dari United Kingdom

“Tujuan utama penyelidikan ini dijalankan adalah bagi melaksanakan ujian lapangan untuk teknik pengesanan ini yang diharapkan mampu mengurangkan kos pengurusan penyakit onchocerciasis di negara-negara yang terlibat. Buat masa ini kos yang tinggi diperlukan bagi mendapatkan bekalan antibiotik khusus yang mampu mengekang penularan sekitar 2 tahun sahaja. Buat masa ini, kaedah yang digunakan adalah dengan memberikan antibiotik ini kepada setiap penduduk. Oleh kerana cacing parasit ini mampu hidup di dalam tubuh manusia sehingga 10 tahun, dengan adanya teknik pengesanan yang tepat dengan kos yang rendah akan membantu pihak pemerintah mengurus penyakit ini dengan lebih baik,” kata Dr. Zubaidah.

Lokasi penyelidikan adalah di Institut Recherche Agricultur for Development (IRAD), yang terletak di Ngaoundéré, sebuah kawasan pedalaman hampir 1,500 kilometer ke utara dari Youndae, ibu negara Cameroon. Ngaoundéré adalah bandar utama daerah Adamawa yang merupakan kawasan penternakan utama lembu di Cameroon. Majoriti penduduknya yang berjumlah hampir mencecah 1 juta orang adalah beragama Islam.

Dr. Zubaidah (kanan) bersama penduduk tempatan di Cameroon

Dr. Zubaidah telah menghabiskan masanya bersama penyelidik tempatan dan antarabangsa di IRAD, melakukan ujian pengesanan dengan mendapatkan sampel lalat hitam dari ladang penternakan lembu yang berhampiran. “Kami terpaksa menggunakan khidmat petani tempatan yang mahir mendapatkan lalat hitam yang hinggap di permukaan kulit lembu untuk menghisap darah,” katanya ketika menerangkan kaedah pelaksanaan penyelidikannya di Cameroon.

Sampel lalat hitam yang dikumpulkan dan dilihat di bawah mikroskop

Menurut Dr. Zubaidah, kaedah sedia ada memerlukan seseorang yang mempunyai kemahiran khusus untuk mendapatkan sampel cacing parasit dari tubuh manusia, dengan melakukan torehan kecil. “Sampel ini kemudiannya perlu menjalani proses pengesanan menggunakan teknik molekul yang rumit yang hanya boleh dilakukan oleh makmal termaju dan memakan kos yang tinggi. Dengan adanya teknik terkini ini, pihak berwajib hanya perlu mendapatkan sampel cacing parasit dari lalat hitam, dan melakukan ujian yang ringkas, murah, dan tetap jitu,” katanya.

Dr. Zubaidah ketika mendapatkan sampel lalat hitam di ladang penternakan lembu

Menariknya, tempoh penyelidikan di Cameroon ini bertembung dengan fasa penularan wabak Covid-19 di seluruh dunia sekitar suku pertama dan kedua tahun 2020. Walaupun diduga dengan cabaran tambahan untuk memutuskan rantaian jangkitan pandemik, di samping cabaran sedia ada melaksanakan penyelidikan di negara asing, Dr. Zubaidah dan pasukannya tetap berjaya melaksanakan apa yang dirancang di IRAD. “Selain masalah untuk mendapatkan tiket penerbangan pulang setelah menamatkan penyelidikan, kami juga berdepan dengan cabaran melakukan pengumpulan sampel lalat hitam dari ladang-ladang penternakan lembu disebabkan kawalan pergerakan yang dikenakan pihak berwajib Cameroon,” tambahnya lagi.

Dr. Zubaidah (tiga dari kiri) bersama penduduk tempatan di Cameroon

Kerjasama penyelidikan sebegini secara tidak langsung telah membuktikan penyelidik dan saintis Malaysia mampu menyumbang secara signifikan, terutamanya dalam bidang penyakit berjangkit tropika. “Benua Afrika boleh diibarat sebagai ‘syurga’ bagi penyelidik berkaitan penyakit berjangkit yang ingin mendapatkan sampel sebagai bahan kajian. Dengan adanya sumber sampel yang banyak, di samping kepelbagaian jenis penyakit tropika berjangkit, seseorang penyelidik mampu melakukan apa jua jenis penyelidikan yang dimahukan, dari semudah-mudah pemantauan sehinggalah serumit-rumit pembikinan vaksin. Lebih menarik, banyak agensi dan institusi yang juga menyediakan dana yang besar untuk melakukan penyelidikan di benua Afrika, seperti Bill and Melinda Gates Foundation, National Institute of Health, dan BBSRC.”

“Kejayaan paling manis dari penyelidikan ini adalah apabila lebih ramai pelajar sekolah akan teruja untuk mengambil jurusan sains, dan seterusnya memasang cita-cita untuk menjadi saintis dan penyelidik yang mampu menyumbang kepada dunia secara signifikan tanpa menghiraukan cabaran yang bakal mendatang,” kata Dr. Zubaidah mengakhiri temubual.

Maklumat lanjut mengenai penyelidikan ini boleh didapati melalui Dr. Zubaidah Ya’cob di zyacob@um.edu.my