2 February 2023

COVID-19: Awas Risiko Diabetes Bagi Kanak-Kanak

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Pakar pediatrik endokrinologi kanak-kanak dalam negara ini menyatakan kebimbangan mereka kerana didapati lebih ramai kanak-kanak didiagnosis sebagai penghidap diabetes semasa pandemik COVID-19 berbanding sebelum pandemik.

Bagaimanapun pakar belum dapat memastikan sama ada peningkatan tersebut disebabkan oleh COVID-19 kerana tidak semua pesakit diabetes diuji untuk jangkitan tersebut.

Namun melihat pada trend semasa di luar negara, tidak mustahil boleh terjadinya peningkatan kes diabetes dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia.

Prof Dr Muhammad Yazid Jalaludin

Baca komen penuh Prof Dr Muhammad Yazid Jalaludin, Pakar Perunding Kanan Pediatrik Endokrinologi dan Diabetes, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya yang ditemuramah BERNAMA di dalam artikel terbitan Getaran.my di sini:

https://www.getaran.my/artikel/rencana/20748/covid-19-awas-risiko-diabetes-bagi-kanak-kanak

Previous article
Next article