15 April 2024

Mashitah Ab. Razak

Featured

Malaysia yang bagaimana akan kita tinggalkan kepada mereka?

Barangkali timbul persoalan pada benak sesetengah insan, cukup Muslimkah kita ini apabila mampu menunjukkan kemarahan dalam setiap isu yang berkaitan dengan agama sendiri?

Is it not a trial for us too?

Yet, our brothers and sisters in Palestine, the esteemed land of the prophets and the Night of Ascension of Prophet Muhammad to the heavens, as described in the Quran: “Glory be to the One Who took His servant Muhammad by night from the Sacred Mosque to the Farthest Mosque whose surroundings We have blessed, so that We may show him some of Our signs” (Surah al-Isra, 17: 1), deserve our solidarity.

15 tip berhari raya penuh adab dan etika

Tarikh 1 Syawal disambut setiap tahun dengan penuh meriah demi meraikan kemenangan umat Islam seluruh dunia. Hari Raya Aidilfitri merupakan sambutan meraikan kemenangan dalam melawan musuh nombor satu – hawa nafsu. Jihad melawan nafsu ini dibantu dengan senjata-senjata ibadat yang hebat, terutamanya puasa – dengan menahan diri dari lapar dan dahaga serta perbuatan yang boleh membatalkannya dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari selama kurang lebih 30 hari.

Berilah kepada mereka yang benar-benar berhak

Bulan Ramadan menjanjikan pahala yang berlipatganda kepada umat Islam tanpa mengira sama ada ia adalah amalan yang wajib atau sunat. Umumnya terdapat pelbagai amalan sunat yang digalakkan ketika bulan Ramadan seperti membaca al-Quran, berzikir, solat sunat, bersedekah dan pelbagai amalan kebajikan lain.

Jadikan Ramadan refleksi perpaduan masyarakat majmuk Madinah

Kedatangan bulan Ramadan sememangnya dinantikan oleh umat Islam saban tahun lantaran begitu banyak keistimewaan dan kemuliaan yang dijanjikan bersamanya. Namun, tidak semua dari kita berkesempatan bertemu dengan Ramadan seterusnya. Barangkali tahun ini adalah peluang terakhir untuk kita nikmati keindahan bulan Ramadan. Justeru, sebagai umat Islam kita mestilah memanfaatkan sebaik mungkin bulan Ramadan dengan memperbanyakkan dan menggandakan amalan kebaikan.

Share

“Sebagai mantan Presiden ULK 2021/2022, saya sangat bangga dengan pencapaian rakan-rakan mahasiswa ULK di dalam FESENI kali ini. Biar pun bukan di kalangan kelompok teratas, namun yang lebih penting, penyertaan kami ini membuka mata banyak pihak mengenai kewujudan ULK yang sentiasa menjuarai kebajikan mahasiswa yang menginap di luar kampus,” kata Mashitah Ab. Razak, pelajar tahun akhir TESL dari Fakulti Pendidikan ini, yang ditemui sejurus tamatnya Malam Juara-juara FESENI di Dewan Tunku Canselor, malam tadi.

Mashitah turut berkongsi kesyukurannya di atas pencapaian ULK di SUKMUM sebelum ini, yang berjaya merangkul tempat kedua keseluruhan, di belakang kolej kediaman gergasi, Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah (KK12). “Paling manis, saya turut mengambil bahagian di dalam beberapa acara, biar pun saya bukanlah seorang atlit. Niat saya hanya satu: untuk membakar semangat rakan-rakan lain untuk sama-sama mengambil bahagian, dan meletakkan ULK di dalam peta ekosistem kemenjadian pelajar di kampus tertua negara ini,” kata anak jati Johor Bahru ini dengan penuh semangat.

Untuk rekod, Sukan Mahasiswa Universiti Malaya (SUKMUM) dan Festival Seni (FESENI) sesi 2022/2023 ini merupakan kali pertama diadakan selepas terhenti selama lebih 2 tahun akibat pandemik COVID-19. Kedua-dua pertandingan ini merupakan anjuran Jabatan Hal Ehwal Pelajar dengan kerjasama Pusat Sukan dan Fakulti Seni Kreatif.

“Saya yakin, dengan momentum ini, satu hari nanti ULK bakal bergelar johan SUKMUM dan FESENI pada tahun yang sama, sebagaimana yang telah dilakukan oleh KK12 pada sesi 2018/2019,” kata penggemar laksa ini, sambil tersenyum manis.

📸 Gambar oleh Mohd. Fazli Zainordin untuk CCC, diambil pada tahun 2022. Teks oleh penulis gantian, sementara menanti kepulangan penulis sebenar.