21 February 2024

Nur Fatihah Jasmi

Featured

Berapakah nilainya harga diri ini?

Oleh: Dr. Mohd. Shahid Mohd. Noh Ledakan kemajuan teknologi maklumat...

Think again, Gen Z

By: Prof. Dr. Mohammad Tariqur Rahman More than 15 years...

It’s never too late to have braces!

By: Dr. Yasmin Kamarudin, Assoc. Prof. Dr. Saritha Sivarajan Let’s...

It’s not okay for your gum to bleed

Pay attention to the signals your body is telling you. It is not okay to have gum bleeding every now and then. Make that visit to the dentist, so they will examine you and provide the necessary treatment to control your gum bleeding problem.

Will there ever be the next Oxfords, Harvards?

Every nation has their own strength and limitations from socio-economic and geo-political background. Like in any other sectors, advancing strategies for universities should then also be based on their own strength rather than following what others are doing elsewhere.

Share

“Saya sebenarnya sedang bertanding di Para SUKMA 2022 dalam acara catur mewakili Negeri Sembilan. Tapi saya ambil masa sedikit hari ini untuk ambil jubah sempena Istiadat Konvokesyen ke-62 bulan Disember nanti,” kata Nur Fatihah Jasmi ketika ditemui bersama ibunya di Bangunan Peperiksaan, Universiti Malaya semasa sesi pengambilan jubah untuk kesemua bakal graduan bagi tahun ini.

Menurut anak bongsu dari tiga adik-beradik ini, dia sudah berjinak-jinak dengan permainan catur sejak di bangku sekolah rendah lagi. “Cuma keyakinan untuk menjadi seorang atlet sukan itu hanya hadir setelah saya agak dewasa, dan saya mula menyertai Para SUKMA pada tahun 2018,” terangnya.

Mendengar kepetahannya bercerita, sementelah mengetahui yang dirinya bersekolah di sekolah biasa sejak kecil, mungkin mampu membuatkan seseorang terlupa kelainan upaya yang dimilikinya sejak dilahirkan. “Saya bersyukur kerana saya adik-beradik semuanya dibesarkan dalam suasana yang sentiasa melihat kepada apa yang ada, dan bukannya apa yang tiada.

Saya sentiasa yakin dengan hikmah dalam setiap aturan hidup ini, dan menjadi tugas kita untuk mencarinya. Bukan dengan hanya melihat kekurangan dan bersedih, sebaliknya kita perlu mencari kelebihan yang ada dalam diri kita, dan membantu semua yang ada di sekeliling kita dengan cara yang terbaik,” kongsi Nur Fatihah, penuh semangat.

“Cita-cita saya sejak kecil ialah untuk menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. Dan saya sedang bertatih ke arah itu dengan menjadi ejen syarikat kek secara online terkenal di Malaysia. Alhamdulillah setakat ini usaha saya mula membuahkan hasil, dan saya sudah pun mempunyai beberapa orang pelanggan tetap,” tambahnya lagi.

Anak kelahiran Kuala Lumpur ini merupakan antara lebih 6,000 pelajar yang akan meraikan tamatnya pengajian masing-masing di Dewan Tunku Canselor pada 5 hingga 13 Disember kelak. Graduan jurusan diploma pengurusan dari UMCCED ini akan meraikannya bersama ibu bapa, ahli keluarga terdekat, dan rakan-rakan karibnya.

“Abang jangan lupa datang tengok saya konvo tau?” kata Nur Fatihah, mesra.

“Nanti saya bawa kek coklat special untuk abang.”

[TERKINI] Nur Fatihah memenangi dua pingat perak di Para SUKMA 2022, melalui kategori wanita fizikal standard, dan rapid berkumpulan. Tahniah!

📸 Photo by Mohd. Fazli Zainordin / CCO