5 February 2023

TIDREC perkasa COMBI Pasir Gudang, Johor perangi denggi

Featured

Kisah minggu ketigabelas

Sehari sebelum warga kampus mula bercuti untuk perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, pasukan kami sempat menjengah Fakulti Kejuruteraan untuk merakamkan suasana kampus.

Memperkasakan ta’aruf, tafahum dan tasamuh dalam Masyarakat MADANI di Malaysia

Masyarakat majmuk terbentuk di Malaysia melalui sejarah yang panjang. Ia merupakan ciri keunikan tempatan kerana kejayaan menghasilkan miniatur Asia yang mempunyai komposisi pelbagai bangsa utama Asia seperti Melayu, Cina dan India. Takdir sejarah ini perlu diterima dan diperkasakan dari semasa ke semasa.

Let’s craft an ideal 21st century city out of KL

Kuala Lumpur, the capital of Malaysia, has a rich history dating back to the late 1800s. It began as a small tin-mining settlement in the 1850s and was granted city status in 1972. During the late 19th and early 20th centuries, Kuala Lumpur developed rapidly as a centre of tin mining and trade, leading to increased immigration and economic growth.

Normalisasi sembang lucah: Mengemis perhatian murahan

Walau bagaimanapun, banyak unsur gurauan atau lawak jenaka dewasa ini yang berbaur lucah atau mempunyai maksud tersirat dilihat semakin berleluasa dan parah.

Ibu bapa pendamping tumbesaran anak-anak zaman digital

Teknologi telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan, terdapat juga kesan negatif ke atas perkembangan kanak-kanak dan remaja.

Share

Sebuah program pemindahan kepakaran dan kemahiran bagi usaha pengawalan pembiakan nyamuk aedes dan wabak penyakit denggi telah dianjurkan oleh Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika (TIDREC) Universiti Malaya (UM) untuk sukarelawan COMBI dari lokaliti Jalan Ciku, Taman Kota Masai, Pasir Gudang, Johor, baru-baru ini.

COMBI merupakan singkatan daripada ‘Communication for Behavioural Impact’ atau ‘Komunikasi untuk Perubahan Tingkahlaku’ yang dianjurkan penubuhannya oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2001 di Malaysia bagi menangani masalah wabak denggi.

Contoh kitaran hidup seekor nyamuk yang dihasilkan oleh penyelidik TIDREC

“Sebelum ini, penyelidik kami pernah menjalankan sebuah kolaborasi penyelidikan bersama pasukan sukarelawan COMBI lokaliti Jalan Ciku, Taman Kota Masai ini, di bawah geran penyelidikan Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar, dan Perubahan Iklim (MESTECC), sekitar tahun 2017 dan 2018. Mereka pernah mengemukakan hasrat untuk diberikan pendedahan khusus mengenai penyelidikan dan teknologi terkini mengenai penyakit denggi dan cara-cara kawalan pembiakan nyamuk aedes. Maka penganjuran program ini adalah bagi memenuhi hasrat sukarelawan COMBI yang ingin mempertingkatkan kecekapan usaha mereka dalam memerangi wabak denggi,” kata Mohd. Iskandar Jefree Johari, Pegawai Penyelidik TIDREC yang juga merupakan penyelaras program.

Seramai 30 orang sukarelawan telah berkunjung ke UM bagi menyertai program ini yang diadakan selama dua hari. Selain taklimat mengenai jenis nyamuk dan perbezaan jenis penyakit yang dibawa, para peserta turut didedahkan dengan teknik pengenalpastian spesies nyamuk dengan menggunakan mikroskop. “Walaupun keutamaan sukarelawan COMBI adalah kawalan penularan wabak denggi, namun mereka turut dibekalkan dengan maklumat penting mengenai penyakit bawaan nyamuk yang lain seperti, zika, chikungunya, malaria, dan lain-lain,” kata Mohd. Iskandar Jefree lagi.

Sukarelawan cuba menggunakan mikroskop untuk melihat spesies nyamuk dengan lebih jelas

Menariknya, penyelidik TIDREC turut berkongsi kemahiran membina perangkap nyamuk yang boleh dipraktikkan di rumah masing-masing kelak dengan hanya menggunakan bahan-bahan terbuang. Perangkap ‘ovitrap’ yang dihasilkan menggunakan botol air mineral terbuang membolehkan sukarelawan COMBI memantau sejauh mana keberkesanan usaha mereka secara kuantitatif.

“Masalah penyakit denggi merupakan masalah yang berterusan, dan telah mengakibatkan kehilangan banyak nyawa setiap tahun. Media melaporkan sebanyak 19 kematian dicatatkan daripada 7,761 kes denggi di Johor untuk lapan bulan pertama tahun ini. Pemindahan ilmu pengetahuan dan kemahiran kepada pasukan sukarelawan COMBI kami ini diharapkan akan membantu memperkasa usaha kami memerangi wabak denggi dengan lebih strategik dan berkesan,” kata Mohamad Aznan Sanip, Pengerusi Sukarelawan COMBI Lokaliti Jalan Ciku, Taman Kota Masai, Pasir Gudang, Johor.

Maklumat lanjut mengeai program ini boleh didapati melalui Mohd. Iskandar Jefree Johari di jefree@um.edu.my